Rallycross

Kristofferssons femte VM-titel

1, 2, 3, 4 – 5! Världens bäste rallycrossförare säkrade sin femte VM-titel med en briljant uppvisning i Barcelona. Johan Kristoffersson blev därmed också den historiske förste VM-segraren med en elbil.

Foto/Photo: Qnigan

– Helt otroligt faktiskt. Det är fem gånger som allt ska snurra rätt och trilla på plats och det har det gjort, säger en rörd Kristoffersson.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS/KMS såg också till att ta hem teammästerskapet.

Kristofferssons uppvisning i den nionde deltävlingen av FIA World Rallycross Championship var formidabel. Efter en lördagstävling där Johan hamnade i trubbel i finalen och slutade femma så var det en helt annan femma i den andra deltävlingen.

Det var Kristoffersson från start till mål i alla race, från den nionde raka superpole-segern på morgonen fram till eftermiddagens finalvinst, den sjunde på nio deltävlingar.

– Att få säkra titeln genom att också korsa mållinjen först känns extra bra. Jag hade en fantastiskt bra bil idag. Det var bara att trycka gasen i botten i fem varv och i finalen sparade jag inte på nånting.

33-åringen från Arvika inte bara vann; han gjorde det i utklassningsstil, med över fem sekunders marginal i sin eldrivna Volkswagen RX1e. Därmed har han också vunnit fem titlar på raken av de säsonger han har deltagit i VM. Endast 2019 lånade han ut titeln till Timmy Hansen genom att inte delta.

Efter den fantastiska triumfen var Kristoffersson snabb med att lyfta fram hela teamets insats.

– Det är ett otroligt arbete som ligger bakom den här framgången. Grabbarna i verkstaden har gjort ett fantastiskt jobb och stått ut med att jag har hållit dem sysselsatta 24-7 med mina idéer.

– Att dessutom få vinna teammästerskapet tillsammans med Ole Christian är också stort. Första gången vi jobbade tillsammans var 2013. Jag har lärt mig mycket från honom om rally och nu är vi lite mer på min hemmabana inom rallycross.

– Det är ju inte bara jag som har gjort bra resultat under säsongen, utan även Ole Christian och Gustav som hela tiden har tagit steg framåt.

Veiby hade inledningsvis en tuff helg. Problem med batteriet gjorde att han missade kvalomgångarna under lördagstävlingen och senare även fick stå utanför finalen. Runda två blev desto trevligare. Ole Christian radade upp fina styrningar under dagen och fick till slut kliva upp på pallen tillsammans med Johan, som trea efter Timmy Hansen. Men vägen dit var också krokig. I målsvängen på semifinalen fick Veiby en rejäl smäll av Kevin Hansen.

– Då trodde jag det var kört, men ett fantastiskt jobb av teamet att fixa hjulupphängningen på en kvart. Världens bästa killar!

Ole Christian kunde med rätta känna en stolthet efter att i hög grad ha bidragit till att säkra teammästerskapet.

– Helt fantastiskt att få vara med om detta första säsongen tillbaka i rallycross efter sju år. Och jag tycker jag har gjort mitt jobb.

I förarmästerskapet ligger Kongsvinger-föraren nu femma, på samma poäng som Kevin Hansen och två efter Niclas Grönholm. Det ser ut att bli en kamp om bronset på Nürburgring om några veckor.

– Det blir svårt att nå andraplatsen, men vi får ladda för fullt för att bli nummer tre.

För Gustav Bergström var lördagstävlingen den trevligaste upplevelsen. Än en gång imponerade stockholmaren och avrundade dagen med att kliva upp på pallen för tredje tävlingen på raken.

– Fantastiskt kul med ännu en tredjeplats, även om man också börjar bli sugen på en andraplats. Jag hade bra fart hela dagen och kände att det var under kontroll. Fick också lite hjälp av Johan där i första kurvan.

Bergström hade sedan svårare att hitta rätt under söndagen på den kluriga Circuit de Barcelona-Catalunya och missade finalen.

– Vi snurrade väl bort oss lite setup-mässigt där och sen hamnade jag i en extremt tuff semifinal.

Bergström utökade ändå försprånget till Klara Andersson med en poäng under helgen och har nu sex poäng att gå på i kampen om att bli bästa rookie inför säsongsavslutningen på Nürburgring.

För Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-chefen Tommy Kristoffersson var det en dag av stor lättnad och lycka i Barcelona.

– Att få vinna på det här sättet är nästan för bra för att vara sant! Stor dominans av Johan, Ole Christians comeback idag och ett team där alla har fått visa sig på sin yttersta spets den här helgen. Ovanpå det har vi nykläckta kycklingen Gurra som har blommat ut!

Många framgångar har Tommy upplevt, både som förare och som stallchef, men den här sticker ut i mängden även för honom.

– Faktiskt ett av de största ögonblicken jag har upplevt, att vi lyckades med det här, från de första kontakterna med våra finansiärer som mer eller mindre köpte grisen i säcken till att få triumfera på det här sättet.

För Johan blev det också en extra känslosam stund eftersom sambon Zandra och sonen Colin för första gången fanns på plats när han säkrade en VM-titel.

– Det gör det extra stort och jag visste inte ens att de skulle komma hit, så det var en överraskning.

Foto/Photo: Qnigan