Rally

Kristoffersson hittade farten

Vintriga Arctic Rally Finland blev precis den uppladdning Johan Kristoffersson ville ha inför säsongen. Under sista dagen höjde också Johan tempot och matchade de allra bästa i WRC 3-klassen.

– En bra avslutning. I det stora hela får vi vara nöjda, summerar Johan.

Den trefaldige rallycrossvärldsmästaren inledde rallyt stabilt på fredagskvällen med en tredjeplats på första specialsträckan. Totalt efter första dagen låg han på sjätte plats i WRC 3.

– Lugnt och städat. Svårt i mörkret på sista, men ändå väldigt nöjd med första dagen, summerar Johan.

Lördagsförmiddagen blev däremot mindre bra. Visserligen en femteplats på morgonens första sträcka, men på SS 4 blev Johan stående i en snövall och förlorade nio minuter.

– Då får man börja om på noll för att hitta flytet.

Väl på vägen igen kom Kristoffersson och Barth in i rytmen med en fjärde- och två femteplatser i klassen som resultat.

– Vägen ändrade sig otroligt mycket jämfört med reccen på grund av mycket snö, men vi hittade ett bättre flyt på eftermiddagen och jag blev mer bekväm i körningen.

Inför rallyt sa Johan att han skulle köra kontrollerat till att börja med för att framåt söndagen stå på för fullt. Avslutningsdagens första sträcka visade att strategin följdes. Kristoffersson gjorde sin bästa sträcka på SS 9 och var tvåa i klassen med sin Volkswagen Polo GTI R5, bara tre sekunder efter estländaren Kaur.

– Där försökte vi ligga på ordentligt.

Sista sträckan var en repris av dagens första och Johan fortsatte i samma stil. En ny andraplats och därmed en bekräftelse på att värmlänningen hänger med bra i tempot när han har blivit varm i rallykläderna.

– Första sträckan och de två sista, då är vi där vi ska vara tycker jag, och då är vi även med på tiderna.

Johan och co-drivern Patrik Barth slutade på tionde plats i WRC 3-klassen. Stallchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS summerade en helg i norra Finland med godkänt utfall.

– Man vill alltid ha mer, men vi var på nya jaktmarker och mötte ett gäng duktiga finländare på deras hemmaplan. För att komma längre än så här behöver vi åka mycket mer. Johan tar bilen i mål och det var det viktigaste den här helgen, säger Tommy Kristoffersson.

För fortsättningen av säsongen var det tre dagars mycket värdefull träning. Johan ska köra Extreme E-serien, men förhoppningsvis också något mer under 2021.

– Hoppas att det här har varit till hjälp inför Extreme E. Jag ser fram emot att komma igång med säsongen. Ska bli kul att få tävla med Molly. Det är svårt att förutse vad som väntar oss, i och med att allt är nytt, men man får förbereda sig på att anpassa sig så fort som möjligt helt enkelt, avslutar Johan.