Rally

Taggad Tidemand tar sig an tuffa Rally Turkiet

Ett av säsongens tuffaste VM-rallyn väntar när Pontus Tidemand är tillbaka i M-Sports Ford Fiesta WRC. Han har laddat upp ordentligt och är taggad för tävling och att återigen ta plats i värstingbilen. – En fantastisk känsla att få sitta bakom ratten på den här bilen igen, det är här jag vill vara och känner att jag hör hemma, säger Pontus.

Foto: @World/M-Sport

Rally Turkiet må vara det grusrally under säsongen med lägst hastigheter, men det kommer med desto fler utmaningar. Den brännande hettan med temperaturer på en bra bit över 30 grader tär på både förare och material. För att öka på svårigheterna körs tävlingen även på krävande vägar i bergsmiljö med riktigt grovt grus där stora, vassa stenar snabbt kan bli förödande.

– Det är helt klart ett svårbemästrat rally, säger Pontus. Vägarna är extrema och jag vet från förra året att det knappt går att undvika stenarna eftersom de är överallt. Det i kombination med värmen sätter stora prov på både man och maskin. Det gäller att vara smart och ta hand om bil och däck för att ta sig igenom sträckorna samtidigt som man, som vanligt, måste våga ha lite speed.

Ett av de viktigaste stegen i de grundliga förberedelserna för Pontus och hans kartläsare Ola Fløene var ett test tillsammans med M-Sportteamet och efter ett par dagars intensiv körning känner Pontus sig varm i kläderna och redo för att kasta sig tillbaka in i VM.

– Det var en fantastisk känsla att få sitta bakom ratten på den här bilen igen, det är här jag vill vara och känner att jag hör hemma. Vi testade i Frankrike på vägar av liknande karaktär som i Turkiet och jag utnyttjade tiden maximalt. Jag är nöjd med bilen, det är väldigt kul att vara tillbaka med teamet och det var bra för mig och Ola att få plocka upp tråden där vi slutade i vintras, säger Pontus och fortsätter:

– Med ett bra test i bagaget och en hel del analyserande utöver de vanliga förberedelserna inför tävling, är vi redo för det här. Målet är att göra ett stabilt rally där vi får ut det mesta av den här otroliga bilen, har en bra utveckling under tävlingens gång och förhoppningsvis kan sätta några snabba tider, säger Pontus.

Rally Turkiet avgörs mellan den 12 och 15 september med basen i Asparan, nära staden Marmaris. Närmare 320 kilometer distans, uppdelat på 17 specialsträckor ska klaras av under helgen.

Foto: @World/M-Sport