Rally

Tidemand taggar upp för Sardinien-debut

Det börjar gå mot slutspurten i årets något förkortade WRC-serie. Rally Italia Sardegna är näst på tur och det värmländske rallyesset Pontus Tidemand kommer till medelhavsön som ledare i WRC 2-mästerskapet. Han är redo, motiverad och spänd på en ny, stor utmaning när han tar sig an den italienska deltävlingen för första gången.

Foto: @World

Pontus Tidemand och kartläsaren Patrik Barth har haft en riktigt bra säsong i rally-VM:s WRC 2-klass tillsammans med det tyska teamet Toksport WRT. Det har blivit pallplats i samtliga tävlingar, däribland två segrar, och efter den senaste av dessa två – en imponerande insats på Turkiet tuffa vägar – leder de mästerskapet.

– Det känns förstås jättebra, säger Pontus. Vi visar att vi är att räkna med och att vi vill vara med i fighten. Men mästerskapet är långtifrån avgjort. Jag körde rekognosering här på Sardinien en gång för några år sen men jag har aldrig tidigare tävlat här. Kanske att det sätter oss i ett underläge jämfört med våra största konkurrenter, men vi ska göra allt vi kan för att ge dem en match och siktar på att plocka poäng.

Under de två veckor som gått sen tävlingen i Turkiet har Pontus bland annat varit på ett intensivt test i Tyskland med Skoda Motorsport och han intygar att kläderna inte har svalnat än:

– Jag har knappt hunnit sitta ner sen vi lämnade senaste rallyt och just nu känns det bara positivt. Det har blivit en hel del körning under de här veckorna så jag hoppas lite på att jag fortfarande är kvar i tävlingsbubblan och att det går lättare att kasta sig in i ett nytt event då.

Rally Italia Sardegna har sitt säte kring den omåttligt populära serviceplatsen i Alghero och tävlingens 16 specialsträckor körs på öns karaktäristiskt sandiga vägar. De är snabba men smala och kantas av buskar, träd och stenar, något som inte ger mycket till utrymme för misstag.

– Vägarna är inte lika steniga och knaggliga som i Turkiet, men de är långt ifrån släta och man gör bäst i att ha huvudet med sig här också och ha en hållbar strategi. Vi ska dessutom ta oss igenom sträckorna två gånger på förmiddagarna innan vi kommer till service så där vill man inte göra någon stor tabbe. Det kommer bli svårt och riktigt tufft men framförallt kul och vi vill inget hellre än att få ännu ett bra resultat att ta med oss hem härifrån, säger Pontus.

Foto: @World