Racing

Lyckad och lärorik GT4 debut för syskonen Bäckman

Föregående helg, 21-23 april, gjorde syskonen Andreas och Jessica Bäckman sin tävlingsdebut tillsammans i ett gästinhopp i GT4 European Series på Monza-banan i Italien. Det var en lärorik helg med bra fart i de två kvalen men lite tyngre race.

– Det var mycket lärorikt att få ett lopp i kroppen inför säsongsinledningen i Tyskland och extra kul att kvalet gick över förväntan, säger Jessica Bäckman.

Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Föregående säsong tävlade Andreas i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing. Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriär har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.

Syskonens kvalar in topp 10 i premiärracet i GT4 Europe på Monza

Förra helgen 21-23 april gjorde syskonen Bäckman sitt premiär race tillsammans i GT4, genom att köra ett gästinhopp i GT4 European Series på den välkända Monza-banan i Italien. På startlinjen stod Bäckman mot 51 av de bästa GT4 förarna i världen där målet med tävlingen var att se och lära för att vara mer förberedda inför säsongsinledningen i tyska ADAC GT4 Germany som drar igång i slutet på maj. Helgen började med varierande väder och stora delar av träningarna var på blött underlag, men på sista träningen på fredagen blev det tillslut torrt underlag. Kvalet på lördagsmorgonen var likaså torr och gick över förväntan då syskonen kvalade in som 6:a respektive 9:a i de två kvalen av de totalt 52 startande.

– Farten vi visade i kvalet överraskade både oss själva och även nog de flesta andra, då det var vår första GT4-tävling tillsammans. Vi var inte långt ifrån pole-position i båda kvalen bland Europas toppförare och det bådar gott för resten av säsongen, säger Andreas Bäckman.

Tuffare och lärorika race

De båda racen gick däremot desto tyngre. I det första racet på lördagseftermiddagen startade Andreas loppet och gjorde därmed sitt första race i GT4. Det var ett lärorikt race med mycket att lära. Efter halva loppet gjorde syskonen det obligatoriska förarbytet och lämnade över bilen till Jessica, som gjorde en bra avslutning och avancerade upp till en slutlig 16:e plats.

– Det var mycket att lära för båda oss i detta race. Det var mycket incidenter ute på banan och jag kämpade på för att försöka klättra. I slutet av racet var farten i bilen bra och då lyckades vi dra nytta av detta och avancera, säger Jessica Bäckman.

På söndagen kördes det andra loppet och då var det Jessicas tur att starta. Likt Andreas i det första racet hade hon en tung start på loppet innan hon lämnade över till Andreas i det obligatoriska depåstoppet. Andreas gjorde en bra avslutning och var uppe på en 16:e plats när bilen stannade på sista varvet med ett tekniskt problem.

– Känslan i bilen var bra och allt kändes mycket lättare idag då jag fått med mig alla erfarenheter från det första racet. Det var surt att behöva bryta loppet på sista varvet. Men det är sånt som händer i racing, säger Andreas Bäckman.

– Det var en lärorik helg som började jättebra men med en tuffare avslutning. Men det var många ovärderliga erfarenheter som vi tar med oss till säsongsstarten i den tyska serien i slutet av maj. Vi vet var vi kan förbättra oss och ser framemot en spännande säsong. Stort tack till vårt team PROsport Racing för all support under helgen, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessicas resultat:
Fri träning 1: 19:e plats
Fri träning 2: 14:e plats
Tidskval (Q1): 6:e plats
Tidskval (Q2): 9:e plats
Race 1: 16:e plats
Race 2: DNF (Bröt)

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla tillsammans under 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en helt ny bilmodell i ett nytt mästerskap.

– Det var väldigt roligt att göra debut tävlingen tillsammans med Andreas. Vi samarbetar otroligt bra med varandra och pushar varandra framåt. Vår styrka är att vi båda är väldigt jämna, och med mer rutin och körning så är jag övertygad att vår lineup i år kommer att räcka långt, säger Jessica Bäckman.