Racing

STCC gör comeback i Göteborg

STCC – världens första 100% elektriska nationella mästerskap – gör comeback i Göteborg 2024 med Head 2 Head-tävling i ett nytt långsiktigt samarbete med Göteborg & Co som sträcker sig till 2026.

STCC Head 2 Head Göteborg kommer att köras den 14–15 juni 2024 och vara en av två stadstävlingar i kalendern jämsides Helsingborg – som gör premiär redan i år.

– Vi är oerhört stolta över att fortsätta vår expansion tillbaka in i städerna och framför allt att återvända till Göteborg med ett långsiktigt samarbete – en stad med ett starkt motorintresse och ledande miljöarbete, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Jag minns själv när jag tävlade här i STCC 2009 framför en fantastisk och stor publik. Att tillsammans med Göteborg & Co möjliggöra STCC:s comeback i mästerskapets nya elektrifierade och spektakulära era blir att ’sluta cirkeln’, inte bara för mig, utan för samtliga involverade.

En grundförutsättning för STCC:s comeback till Göteborg är elektrifieringen av mästerskapet där de bästa förarna och teamen i Skandinavien tävlar med nya 550-hästars elektriska tävlingsbilar som Tesla Model 3 och CUPRA Born.

Bilarna laddas under samtliga tävlingshelger med förnybar energi via STCC:s samarbetspartner Atlas Copcos klimatsmarta energilagringssystem ZenergiZe som varken kräver generator eller extern infrastruktur.

– Vi ser fram emot spännande tävlingar när STCC kommer tillbaka till Göteborg 2024 och framåt. Och det känns helt rätt att det är med ett elektrifierat mästerskap, något som stämmer väl överens med Göteborg som är världens mest hållbara destination, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co.

Senast STCC tävlade i Göteborg var 2014 och den centrala platsen för tävlingen 2024 – som körs enligt det nya Head 2 Head-formatet – kommer att avslöjas senare under året.

– Arbetet med banans plats och layout pågår just nu i samarbete med Göteborg & Co och vi ser fram emot att kunna avslöja detta senare i år, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Nu har vi säkrat Göteborg och Helsingborg till STCC 2024-kalendern och vi har dessutom dialog med fler städer där vår arbetshypotes är att utöka andelen stadstävlingar jämsides de traditionella banorna.