Racing

Mardrömshelg summerar Bäckmans ADAC GT4 Germany debut

Föregående helg, 26-28 maj, gjorde syskonen Andreas och Jessica Bäckman sin tävlingsdebut i ADAC GT4 Germany på Oschersleben-banan i Tyskland. Helgen började bra med bra fart på träningarna, men sedan började oturen. Tekniska problem efter tekniska problem ledde i sin tur till en tuff helg med två brutna race.

– Det var en väldigt tuff helg för oss, vi fick aldrig visa vad vi kunde i helgen vilket är surt, men detta kan hända i motorsport. Vi får blicka vidare mot nästa race, säger Jessica Bäckman.

Föregående helg, 26-28 maj, gjorde syskonen Bäckman sitt premiär race i ADAC GT4 Germany. På startlinjen stod Bäckman mot 27 av de bästa GT4 förarna/bilarna i världen. Helgen började positivt med fjärde bästa tid på första träningen och sjunde bästa på andra träningen.

– Vi hade bra fart redan från start på träningarna, så vi kände oss redo för kvalen och avancera för att ge oss bra startpositioner till racen, säger Andreas Bäckman.

Tuff helg för syskonen

I det första kvalet på fredagskvällen var det Andreas som kvalade. Farten såg lovande ut efter träningspassen men blev sedan olyckligtvis hindrad på sina snabbaste varv av förare som kom ut ur depån framför honom. Kvalresultatet blev en slutlig 12:e plats.

– Det var frustrerande då jag kände att jag hade mer fart och hade kunnat kvala i toppen, säger Andreas Bäckman.

Till det första racet som kördes på lördagsförmiddagen var det Andreas som startade loppet från 12:e placering. Början av racet hängde han med helt okej men med den trånga Oschersleben banan, som är känd för att vara svår att köra om på, gjorde att det var svårt att ta sig uppåt i fältet. Sedan var det dags för förarbyte och Jessicas tur att köra. Hon jagade vidare framåt i fältet men med några få varv kvar var hon tvungen att bryta loppet med tekniska problem.

– Det var surt att behöva bryta racet med bara några varv kvar, speciellt när det blir problem med bilen som man själv som förare inte kan påverka, säger Jessica Bäckman.

Till söndagens kval så var det Jessicas tur att kvala. Tyvärr drabbades hon även av trafik på sina snabbaste varv och fick inte chansen att sätta de varvtider som hon kände att hon och bilen var kapabla till. Hon kvalade in på en 17:e plats, som sedan blev en 15:e startposition efter att två förare blev bestraffade.

I racet startade Jessica racet och hade en bra start och var på väg framåt i fältet, men efter fyra varv så blev hon återigen drabbad av tekniska problem och tvingades bryta loppet i depån.

– Det var en väldigt tuff helg för oss, vi fick aldrig visa vad vi kunde i helgen vilket är surt, men detta kan hända i motorsport, så vi får blicka vidare till nästa race, säger Jessica Bäckman.

Foto: Axel Weichert