Racing

Historien upprepar sig för Rosenqvist – avkörd igen på Mid-Ohio

Felix Rosenqvist tvingades återuppleva en alltför bekant situation på Mid-Ohio Sports Car Course på söndagen när han ännu en gång blev avkörd redan på det första varvet i ett NTT INDYCAR SERIES-race på den för smålänningen olycksdigra banan i Lexington, Ohio.

Rosenqvist blev påkörd i starten på Mid-Ohio både 2020 och 2021, och tyvärr skulle historien komma att upprepa sig även 2023. Denna gång var det dessutom svenskkollegan Marcus Ericsson som tog med sig Rosenqvist i fallet, bara tre svängar in i söndagens 80 varv långa lopp.

De båda landsmännen blev stående vid sidan av banan medan resten av det 27 bilar stora startfältet dundrade förbi, och dagen var i praktiken över.

Rosenqvist kunde förvisso ta sig tillbaka upp på banan, men ett helt varv efter täten och utan några realistiska möjligheter till ett framskjutet resultat. Han tog till slut målflagg på 25:e plats bakom ratten på sin Arrow McLaren-Chevrolet.

Som en klen tröst slog Rosenqvist till med tävlingens absolut snabbaste varv.

Marcus Ericsson, som redan var ute ur loppet, dömdes ha orsakat incidenten och bestraffades formellt med 45 sekunders stop and go.

– Ännu ett frustrerande race här på Mid-Ohio, säger Felix Rosenqvist. Jag blev påkörd av Marcus i starten, och där var det i praktiken över. Jag gav honom gott om plats på insidan, men han måste ha missbedömt svängen. Han kom fram och bad om ursäkt efteråt, och han tog på sig hela ansvaret, vilket hedrar honom – men tyvärr hjälper det ju inte mig.

Rosenqvist genomförde hela resten av loppet, men fick aldrig någon chans att ta sig tillbaka upp på ledarvarvet i ett INDYCAR-race som för ovanlighetens skull inte punkterades av någon ytterligare gulflagg.

– Vi försökte göra vad vi kunde för att ta oss tillbaka in i racet, avslutar Felix Rosenqvist. Vi stannade ute extra länge varje stint, hoppades på gulflagg, försökte göra saker och ting annorlunda. Typiskt nog var just det här ett väldigt otypiskt INDYCAR-race, grönt hela vägen, precis när vi hade behövt något helt annat.