Racing

Rosenqvist bröt Indy 500

Felix Rosenqvist tvingades bryta karriärens första Indy 500 i en masskrasch bara 24 varv från mål, efter ett fram till dess starkt lopp i sin debut i den amerikanska ovalklassikern på söndagen.

Foto: Felix Racing

IndyCar-säsongens stora höjdpunkt på Indianapolis Motor Speedway fick avbrytas på det 176:e av totalt 200 varv när Graham Rahal och Sebastien Bourdais utlöste en kedjereaktion efter att ha kolliderat i 350 km/h.

Rosenqvist var en av dem som drogs in i olyckan, och tvingades omedelbart att bryta när hans Ganassi-bil förstördes i en hård smäll mot muren. Rosenqvist fördes till banans medicinska center men klarade sig helt utan skador.

Rosenqvist hade startat loppet som 29:a, men avancerade stadigt genom det 33 bilar stora startfältet och låg vid tillfället för kraschen precis utanför topp tio (som bäst placerade rookie). Smålänningen ledde också totalt sex varv – fler än någon annan debutant – i sin klättring mot toppen.

Racet kunde så småningom återupptas, med Penske-föraren Simon Pagenaud som segrare med en snitthastighet på drygt 282 km/h över loppets 500 miles (800 km) .

– Det var väldigt synd att det blev så här, för jag hade en riktigt bra känsla i bilen och jag tycker verkligen att vi växte in i det här loppet varv för varv, säger Felix Rosenqvist. Jag kom ner mot slutet av bakrakan in i kurva 3 och plötsligt blev det bara kaos. Bilen framför mig bromsade och jag blev tvungen att runda honom på yttern, där det inte finns något grepp, och sedan upptäckte jag Rahal och Bourdais längre fram. Jag hade helt enkelt ingenstans att ta vägen och tyvärr tvingades vi bryta. Bilen kändes grymt bra idag och jag är väldigt stolt över mitt team – vi gjorde ett perfekt race. Jag tror att topp tio hade varit fullt möjligt.

Foto: Felix Racing