Racing

Felix Rosenqvist fyra i stark Indycar-final

Felix Rosenqvist fick ett positivt avslut på 2022 års NTT INDYCAR SERIES-säsong när han slogs om pallen i helgens Firestone Grand Prix of Monterey och till slut tog målflagg som fyra, samtidigt som han säkrade åttondeplatsen i den sammanlagda mästerskapstabellen.

Foto: Arrow McLaren SP.

Rosenqvist rattade sin Arrow McLaren SP-bil från åttonde plats på gridden till fjärde vid målflagg i söndagens säsongsfinal på Laguna Seca-banan i Kalifornien, mindre än två sekunder bakom nykorade mästaren Will Power (Australien).

Resultatet innebär att Rosenqvist slår amerikanerna Alexander Rossi och Colton Herta i kampen om åttondeplatsen i mästerskapet.

– Det var ett bra race, en bra avslutning på säsongen, säger Felix Rosenqvist. Det är lite tråkigt att missa pallen, men jag tycker att vi presterat bra idag. Vi gjorde en lång första stint på svarta (hårda) däck, och det betalade sig verkligen. Vi höll bra liv i däcken och kunde ta några placeringar i den första rundan depåstopp, så det föll väl ut.

Rosenqvist utmanade sedan Power om pallen senare i loppet, och känner att chansen fanns att nå dit.

– Vi tog kanske fel beslut i mitten av racet när vi försökte spara bränsle, men vi visste inte om vi skulle klara oss på bara ett stopp till annars, förklarar Rosenqvist. Det kanske kostade oss en pallplats idag, men på det stora hela måste vi vara nöjda. Kul också att ta åttondeplatsen i mästerskapet.

I och med åttondeplatsen i förarsammandraget fullbordar Felix Rosenqvist sin näst bästa INDYCAR-säsong hittills. Bland höjdpunkterna under 2022 märks en pallplats på gatorna i Toronto, samt två pole positions på Texas Motor Speedway och Indianapolis road course.

– Det har varit upp och ner i år, summerar Felix Rosenqvist. Det har hänt en hel del saker som varit utanför vår kontroll, men från och med maj och framåt har vi verkligen haft farten. Vi är fortfarande lite för ojämna, men fartmässigt har vi varit med där uppe nästan varje helg, och det är väldigt positivt.

– Körmässigt tror jag att detta är min bästa INDYCAR-säsong hittills. Tack till hela gänget på Arrow McLaren SP för allt hårt jobb i år.

Felix Rosenqvist ledde fem varv under nattens finalrace. Värnamo-sonen har under 2022 års NTT INDYCAR SERIES-säsong slutat i topp tio i tio av 17 körda race. Han har också noterat en personbästa fjärdeplats i storloppet Indy 500.