Racing

Rosenqvist tillbaka på platsen för dubbla Indy Lights-segern

En eftertrycklig dubbelseger i supportkategorin Indy Lights 2016; nu tillbaka i huvudklassen IndyCar. Felix Rosenqvist har goda minnen från gatorna i kanadensiska Toronto, där den nordamerikanska formelbilseliten i helgen samlas för att sjösätta en ny intensiv del av sommarsäsongen.

Felix i Toronto 2016. Foto: Felix Racing & IndyCar.

Betydande framgångar på diverse stadsbanor har löpt som en röd tråd genom Rosenqvists karriär. Dubbla segrar vid Formel 3-klassikern i Macau (Kina) har backats upp av en rad andra prestigefyllda triumfer – inte minst under svenskens första säsong i amerikansk racing 2016.

Rosenqvist vann den gången direkt i debuten i Indy Lights – IndyCar-seriens främsta supportklass – i St. Petersburg, och fortsatte sedan i ännu högre takt på gatorna i Toronto där han gjorde rent hus med dubbla pole positions och dubbla segrar.

Foto: Felix Racing & IndyCar

I helgen återvänder han, för första gången sedan dess, till Torontos 2.8 km långa (och högst studsiga) slinga – och han gör det som ledare av rookiemästerskapet i sitt första besök som fullfjädrad IndyCar-chaufför.

– Toronto är en bra chans för oss att ta mycket poäng och få till ett nytt bra resultat, säger Felix Rosenqvist. Jag har fina minnen därifrån – det var min bästa Indy Lights-helg 2016 – och dessutom är Toronto en av mina favoritstäder rent generellt. Det är alltid lite lättare att komma tillbaka till en bana man känner till; på det sättet är Toronto ganska likt St. Petersburg för mig.

Rosenqvist gjorde ett omedelbart avtryck i IndyCar vid säsongspremiären i nyss nämnda St. Petersburg (Florida) i våras, där han fick många att höja på ögonbrynen genom att i sin debut kvala in som trea och sedan ta målflagg som fyra i söndagens race efter att ha lett stora delar av loppet.

Rosenqvist backade sedan upp premiärresultatet med en ny fjärdeplats vid det senaste stadsracet i Detroit i början av juni.

– Baserat på vad vi sett under den första halvan av säsongen har stadsbanorna så här långt varit vårt kanske allra starkaste kort rent fartmässigt, så jag åker till Toronto med en bra känsla, fortsätter Rosenqvist. Samtidigt gäller det att vara realistisk och inse hur tuff konkurrensen faktiskt är här i IndyCar. Jag tar ingenting för givet, men naturligtvis hoppas jag att vi kan få till en bra helg.

Deltävlingen i Toronto är den enda på årets IndyCar-agenda som körs utanför USA. Efter besöket i Kanadas största stad väntar ytterligare två raka tävlingshelger, i Iowa respektive på Mid-Ohio, under återstoden av juli.

Träningarna inför helgens evenemang inleds på fredag, med kval en dag senare. Söndagens race körs över 85 varv och drar igång kl. 21.30 svensk tid.

Felix Rosenqvist kommer den här helgen att tävla med en ny design på sin Chip Ganassi Racing-bil (#10), influerad av teamsponsorn Cessna.

Foto: Felix Racing & IndyCar