Racing

Lundqvist bäste rookie i Indianapolis

Linus Lundqvist satte press på INDYCAR-eliten och bockade av en ny milstolpe när han tog målflagg för första gången i den amerikanska kungaklassen vid förra helgens race på Indianapolis Motor Speedway – och dessutom gjorde det som bäste rookie.

Foto: INDYCAR.

Lundqvist följde upp den fina debuten i Nashville förra helgen med en ny stark insats i Gallagher Grand Prix, där Tyresö-sonen återigen drog ögonen till sig från start.

Lundqvist inledde med att köra in som 12:a i det 27 bilar stora fältet i ett nytt imponerande kval, där den 24-årige svensken under blott sin andra INDYCAR-helg lyckades betvinga superstjärnor som Indy 500-segraren Josef Newgarden, regerande mästaren Will Power och sexfaldige titelvinnaren Scott Dixon – som i INDYCAR-karriärens 319:e raka start senare också vann lördagens race.

Väl i själva loppet kunde Lundqvist fortsatt hålla jämna steg med åtskilliga etablerade toppförare, och behålla sin 12:e plats hela vägen in i mål efter 85 intensiva varv runt Indianapolis Motor Speedways road course-slinga.

Därmed tog Lundqvist målflagg som klart bäste rookie, nio placeringar före argentinaren Agustin Canapino, och 13 sekunder före Meyer Shank Racing-kollegan och fyrfaldige Indy 500-vinnaren Helio Castroneves.

Det är också det bästa resultatet hittills i år för Meyer Shank Racings bil #60, som förutom Lundqvist också har körts av Simon Pagenaud, Tom Blomqvist och Conor Daly vid olika tillfällen under säsongen.

– Det har varit en bra helg återigen, och jag är verkligen stolt över den här insatsen, säger Linus Lundqvist. Mitt stora mål den här helgen var att få genomföra hela loppet och känna på en komplett racedistans, och det lyckades jag med – men jag kan erkänna att det var extremt tufft! De här bilarna är otroligt fysiska att köra, utan servostyrning och med så mycket grepp. Det var ett väldigt lärorikt lopp och att faktiskt kunna komma i mål som 12:a i det här fältet känns som en seger för oss.

Lundqvist har under sina två INDYCAR-helger startat i topp 12 båda gångerna och noterats för ett snabbaste varv (Nashville).

– Det har varit fantastiskt att få prova på INDYCAR i de här två racen, och jag vill verkligen tacka Meyer Shank Racing återigen för den här möjligheten, avslutar Linus Lundqvist. Det har varit ett par veckor i mitt liv som jag aldrig kommer att glömma. Vi får se vad som händer framöver, men jag tror och hoppas att jag har bevisat att jag hör hemma här.