Rally

Kruse blir projektledare för Rally-SM

Från 2024 kommer Rally-SM drivas i Svensk Bilsports regi och nu står det klart vem som blir projektledare för SM-serien: Jonas Kruse.

– Jag brinner för rally. Det vet alla som känner mig. Jag har kört och drivit team och att nu få kliva in och projektleda SM-serien i sporten jag älskar, det kan inte bli bättre, säger Jonas Kruse.

Rally-SM avgjordes för någon vecka sedan i Arvika och Sprint-SM helgen efter. Med det avslutas kapitlet med promotorer inom rallysportens SM. Nu ställer sig mästerskapet till sporter som Drifting och Rallycross som även de har SM som drivs av Svensk Bilsport. Planen är att driva SM-serien relativt oförändrat under 2024, men idéer finns redan nu för hur Rally-SM ska utvecklas. Mål och strategier ska sättas upp för ett långsiktigt arbete med mästerskapet. Ett arbete som startar nu för att vara klart till säsongen 2025.

– Rally-SM står inför en viktig nystart. Att vi får med Jonas i laget på Svensk Bilsports kontor och i rollen som projektledare för Rally-SM känns fantastiskt. Jonas besitter en stor kunskap om sporten, har ett fint varumärke och har med sin erfarenhet en kompetens om många delar kring den komplexitet som finns för att få en mästerskapsserie på plats. Så det känns mycket bra. Därtill kommer Jonas att få en ny styrgrupp kring sig som stöttar och beslutar kring och om Rally-SM, ett nytt sätt att arbeta som innefattar utskottsrepresentation, arrangörssidan, team, med flera. Det blir en styrka i beslutsfattande och förankring, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare.

För många är Jonas Kruse även ett välkänt ansikte i TV-rutan där han under många år varit SVT:s expertkommentator kring bilsport.

– Rally-SM har en stark potential att växa och med de förare och team som vi har haft i år finns det en bra plattform att bygga vidare på. Jag har väl en del tankar på hur vi ska kunna utveckla mästerskapet framåt och det ska bli mycket intressant att få vara en del av det, säger Jonas Kruse, Svensk Bilsports projektledare för Rally-SM.

– Arbetet kommer vara långsiktigt, göras med öppenhet och tillsammans med utövare, arrangörer, leverantör med flera som är involverade i Rally-SM. Målet är att utveckla mästerskapet till en av de bästa som finns. Tillsammans kommer vi lyckas, men det kommer krävas hårt arbete och en smula tålamod, avslutar Jonas Kruse.