Rally

Flodin tog tredje raka SM-segern

När den fjärde deltävlingen av årets Rally-SM avgjordes med Rally Uppland i Tierp blev det seger för Patrik Flodin och Göran Bergsten. De regerande mästarna vann tävligen totalt och i klassen Internationella 4WD. I 2WD blev det en debutantsegrare – Tim Liljegren i en Volvo 240.

Patrik Flodin och Göran Bergsten. Foto: Niklas Falk/Svensk Bilsport

Det blev en rafflande avslutning i Internationella 4WD, där den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson på den sista sträckan körde in hela avståndet till Flodin – Förutom en sekund. Isak Reiersen tog sin första pallplats i klassen med en tredjeplats.

– Det var en brutalt gastkramande tävling och en så jäkla skön seger. Jag måste verkligen få tacka det här starka motståndet till en otroligt rolig fight. Det var ett koppel av snabba förare bakom oss som gav ett gediget motstånd. Stort tack till er alla, säger Patrik Flodin.

Hudiksvalls-föraren Flodin leder nu SM med 18 poäng över teamkollegan Dennis Rådström från GK Door Team Sweden. Tom Kristensson närmar sig Rådström, nu bara en poäng bakom.

I den tvåhjulsdrivna klassen var det Youtube-profilen Tim Liljegren från Karlskrona som vann. Liljegren tog sin första seger i Rally-SM tillsammans med norska kartläsaren Sunniva Rudi. Tim vann tävlingen i en Volvo 240, 49 år efter att den ikoniska modellen lanserades.

– Detta trodde man inte. Jag är förvånad själv. Jag trodde det skulle vara tuffare, men allt klaffade i helgen. Alla i teamet lägger ner sin själ i detta, utan dom hade det inte vart möjligt. Vi är så jäkla nöjda, säger Tim Liljegren.


SM-ledaren PG Andersson hade en tuffare tävling. Den dubbla juniorvärldsmästaren bröt redan på sträcka ett på fredagen, och försvann igen under lördagen efter en strulig tävling. Istället kunde junioren Patrik Hallberg från Haninge överta ledningen i SM, efter att ha slutat tvåa bakom Liljegren. Hallberg vann även JSM 2WD.

I Nationella 4WD tog Kim Nydén från Lindesberg ytterligare ett kliv mot ett potentiellt SM-guld. I sin Mitsubishi Mirage vann Nydén Rally Uppland före SM-utmanaren Oskar Sundell, som drogs med problem under avslutningen av rallyt.

– Det var ett skönt andetag efter mållinjen när man kände att det gått vägen. Vi har jobbat hårt för detta, och nu tog vi igen den helgen vi inte hade i Nyköping senast, säger Kim Nydén.

Filip Karlström från Gullabo tog sin första pallplats i Rally-SM genom en tredjeplats i Nationella 4WD.

Standardklassen togs hem av Andreas Hovind från Enköping. Volvo-föraren utmanades under rallyts gång, men kunde inkassera sin andra seger för säsongen och därmed fulla SM-poäng. Hovind och kartläsaren Catalina Floberg leder SM med 26 poäng efter Tierp.

– Jäklar vad skönt. Johan Pettersson bjöd på hård kamp i helgen, men tyvärr åkte han av på sträcka sex. Vi var med bättre den här gången, och allt har känts bra hela helgen, säger Andreas Hovind.

JSM Standard vanns av Jonatan Sund och Johan Uppman från hemmaklubben MK Tierp.