Rally

Far mot son i Solbergs comeback

När Petter Solberg (49) trampar gasen i botten i sin comeback som rallyförare om två veckor, blir sonen Oliver (22) hans största konkurrent.

Foto: Marco Rimola / Pure WRC Agency

Det blir far mot son när Oliver Solberg också har bestämt sig för att köra Royal Rally of Scandinavia 13-15 juni. Skodaföraren vann den första upplagan av EM-tävlingen förra året. Nu reser han tillbaka till Karlstad för att försvara titeln mot gräddan av Rally-Europa.

– Att köra det här rallyt med Skoda kommer att bli fantastiskt. Jag ska försöka driva på för ännu en seger. Det här är verkligen min hemmaplan då vi bara är en halvtimme hemifrån, säger Oliver Solberg.

Oliver använder tävlingen i Karlstad i sina förberedelser inför viktiga VM-tävlingar senare i sommar.

– Med VM-tävlingar i Polen, Lettland och Finland på ingång är det här ett väldigt bra tillfälle att få träning på snabba grussträckor, säger 22-åringen.

Den här veckan kör han VM-tävlingen på Sardinien utanför Italien.

– Vägarna på Sardinien brukar vara lite långsammare, lite mer tekniska och gropiga. Då ska det bli bra att få upp farten och få huvudet där jag behöver vara inför tävlingar som Rally Finland.

Så vad är målet i tävlingen mot 2003 års världsmästare och pappa Petter?

– Att slå honom, förstås. Och att vinna tävlingen.

– Det här var min idé. Eftersom jag kör för Skoda nu och inte kan använda bilen jag vann med förra året sa jag till pappa att han borde använda den. ”Kör och ha kul!”, säger Oliver Solberg.

Det krävdes inte mycket övertalning.

– Och när allt väl var i sin ordning för honom fick jag hitta en lösning för att köra rallyt själv också. 2019 gjorde Oliver Solberg sin debut i den brittiska VM-tävlingen i samma team och lika bil som sin far. Men där kom sonen helt i skuggan av pappa Petter.

Medan Petter Solberg tog sin femte vinst i tävlingen, fick Oliver slänga in handduken på grund av mekaniska problem.

– Nu är det dags för lite revansch, flinar Oliver.

– Nejdå. Det ska bara bli jättekul att tävla med pappa igen. Tiderna blir nog extra spännande denna gång. I slutet av specialsträckorna blir det hans tider som jag ska leta efter först.

Det kommer inte bli lätt, enligt sonen.

– Vi körde lite tillsammans under vintern, och han har det fortsatt i sig. Pappa var fortfarande väldigt snabb. Men han pratade mycket om noterna. Det blir nog svårt och ovant för honom att sätta all tillit till noterna igen efter så lång tid borta, tror Oliver Solberg.