Racing

Dags för STCC premiär

I helgen startar elektriska STCC med historisk premiär på Göteborgs gator. STCC blir först i världen som nationellt elektrifierat mästerskap och gör samtidigt debut med det nya Head 2 Head-formatet på en helt ny bana som ligger mellan Ullevi och Scandinavium i Göteborg den 8-9 juni.

Foto: Anders Helgesson/STCC

– I helgen kulminerar äntligen många års hårt arbete där vi skriver motorsporthistoria med 12 helt nya elektriska tävlingsbilar, 12 av Skandinaviens bästa förare och team samt en helt ny Head 2 Head-bana mitt i centrala Göteborg, säger Micke Bern, vd för STCC.

– Vi vill rikta ett oerhört stort tack till samtliga involverade som har möjliggjort det här tillsammans med oss när vi startar en ny STCC-era med ett starkt fokus på fantastisk racing, hållbarhet och den senaste tekniken inom elektrifieringen av såväl automotive som samhället.

Ett startfält med över 6000 elektriska hästkrafter kommer att göra upp om SM-poängen i helgens dubbla Head 2 Head-heat som körs både lördag och söndag.

Tävlingarna hålls på en 625 meter lång Head 2 Head-bana som byggts i samarbete med Göteborg & Co och Ramudden på eventområdet mellan Ullevi och Scandinavium.

Mest jagad förare i premiären är meste STCC-segraren Robert Dahlgren som tog senaste titeln 2022 och tävlar med en ny CUPRA Born för CUPRA Sweden-PWR.

– Jag känner mig lika motiverad inför den här säsongen som min första 2004, speciellt när vi gör ett historiskt skifte till el. Racingförare brukar alltid säga att man har ett blankt papper inför en säsong, men den här gången är det verkligen så, säger Robert Dahlgren.

– Ingen har tävlat med de här bilarna och däcken, något som verkligen adderar ytterligare ett lager av spänning och oförutsägbarhet. Jag tävlar aldrig för något annat än att vinna och STCC 2024 är inget undantag. Det gäller att anpassa sig så snabbt som möjligt och leverera utan misstag för att plocka så mycket poäng det bara går.

Tesla-föraren Tobias Brink är den förare som varit närmast Robert Dahlgren i mästerskapet med totalt två STCC-silver och två bronsmedaljer.

– Vi kommer till premiären efter en riktigt bra, om än kort, försäsong där vi har lyckats börja bygga upp en bra grund att inleda denna historiska STCC-säsong från, säger Tobias Brink.

– Premiären i Göteborg blir extra speciell med tanke på det nya Head 2 Head-formatet och en väldigt kort, intensiv och utmanande bana. Men det är bara inspirerande och vi har satt våra ambitioner så högt det bara går och ser fram emot en folkfest – äntligen är STCC tillbaka i Göteborg!

Såväl Robert Dahlgren som Tobias Brink har starka teamkollegor, som tidigare juniormästaren Axel Bengtsson (CUPRA), flerfaldiga rallycrossmästaren Anton Marklund (CUPRA), erfarna racingföraren Jimmy Eriksson (Tesla) och STCC-segraren Mikael Karlsson (Tesla).

I Exion Racings Volkswagen-team tävlar tidigare NASCAR Euro Series-segraren Alexander Graff jämsides tidigare gokartvärldsmästaren Viktor Gustavsson och regerande Porsche Carrera Cup-mästaren Ola Nilsson.

– Nu är det äntligen dags! Jag har aldrig stått inför en så oviss premiär som inte har någon förhandsfavorit eller där något team eller förare har en fördel, det gör att jag känner mig sjukt laddad, säger Alexander Graff.

– Vi har jobbat på riktigt bra på Exion Racing efter försäsongstesterna, men det är inte förrän vi har kört första passen på Göteborgsbanan som vi verkligen vet hur vi står. Men en sak som är säker är att vi kommer att få en fantastisk premiär där vi skriver ett helt nytt motorsportkapitel!

Femfaldiga Porsche-mästaren Lukas Sundahl ansluter lovande juniorerna Calle Bergman och Månz Thalin i Exion Racings BMW-team.

– Det ska bli riktigt kul att göra STCC-debut i Göteborg, speciellt när allt är helt nytt för samtliga i mästerskapet vad gäller bil, däck och tävlingsformat, säger Lukas Sundahl.

– Självklart vill man inte vara sist och alltid när man ställer upp så vill man vinna. Vi har en spännande premiär framför oss med mycket action på en liten och trång bana.

Premiärhelgen inleds 09:00 på lördag med test och efterföljande kval, åttondel, kvarts, semi och slutligen final 16:30. Detta körs sedan enligt samma upplägg på söndag.

Samtliga tävlingar sänds LIVE via plus.stcc.se och vill man uppleva det på plats går det att boka biljetter här.

Framför Ullevi byggs ett stort eventområde som är öppet för allmänheten under lördagen och söndagen.

Här kan publiken träffa STCC-förarna, titta närmare på de nya tävlingsbilarna, köra STCC E-SPORTS, spana in de senaste elektriska bilmodellerna och delta i aktiviteter för hela familjen.

Inne på arenan kommer publiken bland annat att kunna uppleva FMX Show med MX-motorcyklar, uppträdanden och utvalda gäster får åka hot laps runt banan med STCC-förarna. Läs mer här!

Startlista – STCC Göteborg

2 – Robert Dahlgren – CUPRA Sweden-PWR – CUPRA Born
14 – Jimmy Eriksson – Brink Motorsport – Tesla Model 3
19 – Viktor Gustavsson – Exion Racing – Volkswagen ID.3
20 – Ola Nilsson – Exion Racing – Volkswagen ID.3
26 – Calle Bergman – Exion Racing – BMW i4
27 – Månz Thalin – Exion Racing – BMW i4
48 – Mikael Karlsson – Brink Motorsport – Tesla Model 3
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Sweden-PWR – CUPRA Born
74 – Lukas Sundahl – Exion Racing – BMW i4
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Tesla Model 3
77 – Alexander Graff – Exion Racing – Volkswagen ID.3
92 – Anton Marklund – CUPRA Sweden-PWR – CUPRA Born