Racing

Efterlängtad seger för Palm – men Sundahl kvar i Porsche Carrera Cup-topp

Lukas Sundahl och Oscar Palm fortsätter att dominera i toppen på Porsche Carrera Cup Scandinavia. I söndagens tävlingar i Anderstorp tog de var sin seger och är dessutom etta och tvåa i mästerskapstabellen.
Efter Sundahls triumf i det första heatet var det Palms tur i det andra. Från pole position erövrade han sin första seger i Carrera Cup sedan 2014.
– En skön seger för teamet och för mig och mitt självförtroende, log en nöjd Palm, som vann före Lukas Sundahl och gästföraren Björn Wirdheim.

Även om det var Lukas Sundahl som via seger och andraplats samlade flest poäng i Anderstorp så var nog Oscar Palm den som var gladast och mest lättad efteråt. Efter tredjeplatsen, som han verkligen fick kämpa för, i det första heatet kom alltså den efterlängtade segern i race två.
– Den här segern var jätteskön. Den behövde vi verkligen, konstaterade Palm, som var snabbast i de tester som avgjordes innan regnet drog in över Småland.
– På torrt har vi haft en superbil redan från test ett. Det första heatet, som avgjordes i regn, var ingen katastrof, men vi fick inte till det sista bara. I race två gjorde jag en bra start och kunde bygga en lucka direkt. Sedan höll jag den ganska stabilt innan det blev safety car. Efter att den gick in körde jag bara för att ta bilen i mål – på första plats.
– Sundahl var kanske inte riktigt i attackläge, men det hade räckt med en liten, liten miss från min sida, men det räckte hela vägen hem och det var skönt, sa Palm.

Sju poängs ledning
Sundahl vann det första heatet från pole position. I det andra startade han tvåa snett bakom Palm och hade självklart funderingar på en dubbelseger.
– Jag fick den blötaste startplattan av alla. Det gick inte att komma iväg och Roar Lindland lyckades ta sig in mellan mig och Palm. Lindland hade ingen fart och jag fick försöka trycka mig förbi så fort som möjligt, men då hade Palm redan fått en lucka, säger Sundahl.
När det blev safety car fick emellertid Sundahl en gratischans att utmana om segern.
– Jag var hyfsat nära och stressade honom lite, men samtidigt hade jag farsan i lurarna. Han ville inte ha ett nytt Rudskogen.
På Rudskogen försökte Sundahl ta sig om Roar Lindland i en liknande situation, men hamnade utanför banan och blev nionde man i stället för tvåa.
Insatsen i Anderstorp innebar att Lukas Sundahl drygade ut sin ledning i mästerskapstabellen. Nu skiljer sju mellan de båda smålänningarna i mästerskapstoppen.

”Matte” på pallen
Bakom Palm och Sundahl var det många i det 25 bilar stora startfältet som svarade för starka prestationer. Mats ”Snickar-Matte” Karlsson tog sin första pallplats i Porsche Carrera Cup sedan 2015 genom att bli tvåa i det första heatet.
– Jag trivs verkligen här på Scandinavian Raceway. Vi har haft en jättebra helg med bra fart. Synd bara att jag blev uttryckt i en sandfålla i början på det andra racet och fick nöja mig med en åttondeplats där. Men det var ett kul race – många omkörningar, sa Karlsson.
Roar Lindland, tabelltrea bakom Sundahl och Palm, och etta och tvåa senast hemma på Rudskogen Motorsenter, fick den här gången nöja sig med två fjärdeplatser.
– Vi hade inte riktigt farten för att vinna den här helgen, men vi lär oss hela tiden och jag är ändå ganska nöjd med vad vi presterat här, sa Lindland, som fightades med Björn Wirdheim i båda racen.
I det första var norrmannen placeringen före, i det andra placeringen efter.

Kommer gärna igen
Wirdheim var nöjd över att han lyckades byta ut femteplatsen i det första heatet mot en tredjeplats i det andra.
– Kul att avsluta helgen på pallen, log gästföraren som svarade för en riktigt hårig omkörning av Lindland i den sista kurvan.
Norrmannen fick ta till gräset för att undvika en kollision och Wirdheim blev varnad för sin optimism.
– Den varningen accepterar jag och det var inte min mening att inte lämna tillräckligt med plats, sa Wirdheim, som var mycket nöjd över att han tog chansen att tacka ja till Porsche Sveriges gästplats i Anderstorp.
– Det har varit jätteroligt att få vara med i Carrera Cup. Det är så otroligt professionellt och jag har blivit så väl omhändertagen. Det var inget lätt uppdrag att komma in utan att ha kört bilen tidigare, men jag tycker att så som jag utförde racehelgen är jag jättenöjd och det skulle vara jättekul att göra det igen, självklart, säger den tidigare testföraren i Formel 1 och ler.

Dubbelseger för Rantzow
Lars-Bertil Rantzow slutade på sjätte plats i båda racen – och tog därmed två nya segrar i Porsche Approved Cup för 991 I-bilar. Nu ska emellertid den snabbe skåningen ägna sig åt bygget av Porsche Center i Helsingborg och några fler starter i Approved Cup blir det inte, men kanske, kanske får vi se honom i en 991 II senare under säsongen.
Anton Marklund blev dubbel Approvedtvåa och tredjeplatserna erövrade Peter Eriksson och Ole William Nærsnes. Eriksson var tolfte man totalt i det första heatet vilket var säsongsbästa för hans del.
Årets bästa raceresultat blev det även för Steffan Andre Feet (sjua i race 2), Thomas Karlsson (nionde man i båda heaten), Krister Andero (tolfte man i det andra heatet) och Robin Jensen (14:e plats i heat 1).

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs 4-5 augusti då det skandinaviska mästerskapet körs tillsammans med Porsche Carrera Cup Deutschland på Nürburgring.

Lukas Sundahl, Foto: Micke Fransson/teambild.se