Racing

Akre succévann i V8TC-comeback

Med arton bilar till start blev V8 Thunder Cars på Falkenbergs Motorbana en hästkraftsstinn uppgörelse. Stein Frederic Akre gjorde succé i sin comeback i V8 Thunder Cars när årets tredje deltävling kördes på Falkenbergs Motorbana – det blev två segrar för norrmannen som inte har kört V8 Thunder Cars sedan 2016 då han slutade trea i mästerskapet.

– Jag är jättenöjd, det hade jag inte räknat med när jag kom hit, säger Stein Frederic. Det hade inte kunnat gått så mycket bättre, det gick nästan två sekunder snabbare på varvet än när jag var här för två år sedan.

Emil Persson, Bryntesson Motorsport, kom till Västkustloppet som mästerskapsledare. Trots att Emil inte kvalade in bättre än trea och femma kunde han mot alla odds dryga ut ledningen i tabellen med en andra- och en tredjeplats.

– Jag har inte mycket att klaga på även om det var ett tufft kval, säger Emil. Jag var lite besviken men vi löste det bra i racen och fick med oss bra med poäng den här helgen.

För titelutmanaren Alexander Graff, Memphis Racing, blev helgen en stor besvikelse. Istället för att ta in på mästerskapsledande Emil Persson tappade han ytterligare viktiga poäng i kampen om mästerskapstiteln. I det första heatet jagade Graff ifatt Akre men blev skymd bakom norrmannen och missade att det hade åkt upp grus på banan.

– Akre hann väja, men inte jag. Det fanns inga varningsflaggor från funktionärerna heller.

Graff tvingades bryta något varv senare efter att en tändhatt hade hoppat av. I det andra heatet blev det en andraplats.

– Det är inte mycket till tröst, annat för teamet för deras enormt fina jobb hela helgen. Vi har varit snabbast hela helgen förutom i racen och vi tog inte de poäng vi hade behövt, säger en bedrövad Graff.

Marcus Palnér, Team Pampas, svarade för en bra insats när han körde till sig en tredjeplats i det första heatet, en placering som tog honom förbi Graff i tabellen. I det andra heatet slutade han femma och halkade tillbaka till tredjeplatsen i tabellen.

Bakom placeringarna utkämpades tuffa fajter om placeringarna. Edward Sandström, Team Pampas, körde ihop tjugo poäng med en fjärde- och sjätteplats i de båda heaten. Freddie Magnusson, Memphis Racing, hade liksom sin teamkamrat Graff en helg som lovade mer efter kvalet än vad den levererade. Freddie kvalade in som fjärde man men blev inte bättre än sjua i det första heatet. I det andra fick han en liten revansch med en fjärdeplats. Edvin Hellsten, Nova Racing, blev femma och sjua, och kunde därmed klättra upp en placering i tabellen, förbi Christoffer Bergström som tvingades bryta det andra heatet efter en sjätteplats i det första.

Nästa tävling är Kanonloppet på Gelleråsen den 18-19 augusti. Då är det hemmabana för Emil Persson.

– Det ska bli kul med hemmabana, jag har ju lagt några varv där. Då ska de andra få gasa.