Racing

Dahlgren och Andersson segrare i Västkustloppet

Den jämnaste STCC-säsongen någonsin med sex segrare på sex tävlingar nådde halvtid med Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana där Robert Dahlgren och Mattias Andersson tog hand om segerpokalerna.

PWR Racing SEAT Dealer Team-föraren Dahlgren tog starten i första tävlingen från pole position och höll sedan ledningen i mål trots hård press från Lestrup Racing Team-föraren Andreas Wernersson i början av tävlingen och från Volkswagen-föraren Johan Kristoffersson i slutet av tävlingen.

Start STCC heat 1. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Jag missade starten helt, sa Robert Dahlgren. Men som tur var är banan så smal att Johan knuffade mig framåt och jag kunde ta ledningen in i första kurvan. Jag lyckades sedan dra upp en lucka trots att säkerhetsbilen var på banan flera gånger. Johan var snabb I sista delen av tävlingen och jag fick kämpa hårt. Det är viktigt att fortsätta ta poäng och en seger ger mest poäng, så jag är självklart nöjd.

Tidigare mästerskapsledaren Daniel Haglöf gjorde en imponerande insats från 13:e startruta efter ett problemfyllt kval i lördags och klättrade hela tio platser till tredje plats på Falkenberg-banan som är känd för att vara svår att köra om på.

Tävlingen hade två pass med säkerhetsbil där den första orsakades av en incident mellan finska föraren Olli Kangas och WestCoast Racing-föraren Jessica Bäckman i första kurvan. Det andra passet kom när Volkswagen-föraren Oliver Söderström körde av.

Kristoffersson gjorde en stark avslutning på första tävlingen och körde om Wernersson för att sedan jaga ikapp Dahlgren, men lyckades inte ta sig förbi och fick nöja sig med andra plats.

Lestrup Racing Team-föraren Wernersson hamnade istället i en kamp med Haglöf och de båda slog samman. Haglöf tappade en placering till Wernersson som dock fick en bestraffning av domarna som flyttade tillbaka honom bakom Haglöf i resultatlistan.

Andra tävlingen bjöd på ännu mer underhållning där Brink Motorsports båda Audi-förare Tobias Brink och Micke Ohlsson startade etta och tvåa i jakt på teamets andra seger för året.

Deras hopp släcktes dock snabbt av Mattias Andersson som gjorde en mycket stark start från tredje startruta och tog ledningen in i första kurvan.

Däremot fick Andersson ingen lätt resa i ledningen då regerande rallycrossvärldsmästaren Kristoffersson jagade ikapp honom med hemmateamet WestCoast Racings Fredrik Ekblom tätt bakom.

Kristoffersson kämpade hårt med Andersson om ledningen innan en punktering av vänster framhjul grusade Volkswagen-förarens förhoppningar om en seger då han tvingades i depå för att byta däcket.

Andersson säkrade sin första seger sedan 2016 och hans första med Honda. Ekblom slutade på andra plats tätt bakom och Audi-föraren Brink säkrade tredje plats.

Mattias Andersson, Honda, segrare i STCC heat 2. Foto: Micke Fransson/teambild.se

Dahlgren och Anderssons segrar innebär att sex förare har segrat i de första sex tävlingarna, något som bara hänt en gång tidigare i STCC:s historia under säsongen 2010 där Tommy Rustad, Robert Dahlgren, Richard Göransson, Mattias Andersson, Fredrik Ekblom och Jan “Flash” Nilsson stod som segrare.

Dahlgren leder förarmästerskapet med 31 poäng över Lestrup Racing Team-föraren Wernersson som fortsätter att imponera med jämnhet. Kristoffersson är trea i mästerskapet, bara tre poäng bakom Wernersson.

PWR Racing SEAT Dealer Team har utökat ledningen i teammästerskapet till 86 poäng över Volkswagen Dealer Team Bauhaus.

I JTCC, junior-SM, leder Hugo Nerman fortsatt på 73 poäng med Philip Morin på andra plats med 58 poäng.