Racing

Edvin Hellsten och Nova till Porsche Carrera Cup

– Jag har alltid haft en dröm om att få tävla i en Porsche och nu händer det!
Det säger Edvin Hellsten, den senaste i raden av nya förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 21-åringen med meriter från både V8 Thunder Cars och Volvo Cupen gör entré med familjeteamet Nova Racing.

Snacket har pågått ett tag. Nu är det officiellt. Nova Racing och Edvin Hellsten kör Porsche Carrera Cup Scandinavia i en 911 GT3 Cup (991 I) i år.
– Det här ska bli sjukt kul! En start i Porsche Carrera Cup Scandinavia såg jag inte riktigt komma för ett år sedan. Men nu är vi här, det är bra tryck i klassen och jag ser fram emot att åka ut på banan och gasa ur boxer-sexan, säger Edvin entusiastiskt.

Den unge göteborgaren är den sjunde nykomlingen – och fler är på gång – Porsche Carrera Cup Scandinavia presenterar inför 2019 års säsong. Jämte huvudklassen kommer han att vara med och kriga om framskjutna placeringar i Porsche Approved Cup, klassen i klassen för förare som tävlar med den första generationen av 991-modellen.
– Vi övervägde ett antal alternativ inför 2019 där Porsche stack ut genom att erbjuda ett attraktivt insteg till deras serie genom Approved Cup. Startfältet är starkt, över 20 bilar var bekräftade i januari och nu adderar vi med en till. Publiken kan räkna med att det blir åka av i år, säger teamchefen Axel Hellsten, äldre bror till Edvin.
I Nova Racing, som är ett riktigt familje- och kompisteam, har även Edvins pappa Magnus, mamma Carina och brodern Oskar framträdande roller.
– Vår ambition är att driva teamet själva så länge det går. Det finns en utmaning i det. Racingverksamheten är också ett sätt att hålla ihop familjen och kompisgänget. Vi samarbetar bra och har en fin gemenskap där alla ställer upp för att de tycker det är kul, säger Edvin.

Edvin Hellsten började sin motorsportkarriär med gokart 2005. Säsongen 2014 tog han klivet till stor bil och Volvo Cupen i SSK-serien. Efter en tolfteplats premiärsäsongen blev han fyra året därpå och 2016 kunde han titulera sig mästare.
Efter det väntade V8 Thunder Cars där Edvin inledde med en sjundeplats 2017. I fjol var han fyra, inte långt från pallen.
I år väntar nya utmaningar på Nova Racing och den 21-årige Chalmersstudenten. Förväntningarna är på topp inför vad som komma skall.
– Med tanke på att vi är nybörjare i klassen är det svårt och säga var man ska lägga ambitionsnivån. Jag har inte kört bilen en enda meter ännu, säger Edvin , funderar en stund och fortsätter:
– Men vi siktar givetvis på att ta så många poäng som möjligt i varje race – och ta en pallplats totalt i Approved Cup.

Porsche Carrera Cup Scandinavia omfattar sju deltävlingar. Nova Racing har tävlat på alla banor utom helt nya Skellefteå.
– Kalendern är utmanande med bra variation av bantyp. Skellefteå är ett coolt inslag. Sist vi tävlade i norra Sverige var när Axel körde Clio Cup och vi var i Östersund. Det var det mäktigaste vi sett – fullsatta läktare fram till klockan tio på kvällen. Det är något jag hoppas få uppleva igen, säger Edvin, som är en ganska lugn person och förare.
– Jag försöker hålla mig borta från de flesta fighterna. I depån i alla fall, skämtar han och tillägger mer allvarligt.
– Jag är seriös och brukar vara schyst på banan.

Även om Porsche Carrera Cup Scandinavia blir något helt nytt för Edvin Hellsten är han bekant med några av förarna. Robin Hansson och Edvin är goda vänner sedan gokarttiden och de bor bara någon minut ifrån varandra i Hovås.
– Lukas Sundahl lärde jag också känna när jag körde gokart och via Robin har jag blivit lite bekant med både Pontus Fredricsson och Oscar Palm. Dessutom känner jag såklart Christoffer Bergström som jag tävlat mot i V8 Thunder Cars de två senaste säsongerna.