Roadracing

MotoGP-premiär med bittra rivaler i samma team

De är bittra rivaler och har delat på VM-titlarna de senaste sju åren.
I år kör spanjorerna Marc Marquez och Jorge Lorenzo för samma MotoGP-team.
– När de börjar ta poäng från varandra kommer det bli hårt både på och utanför banan, spår NENT Groups kommentator Tobias Lyon inför premiären i Qatar, som sänds på Viasat och Viaplay.

NENT Group sänder samtliga race, kval och träningar från årets MotoGP-säsong på Viasat och streamingtjänsten Viaplay. En säsong som på förhand främst handlat om de spanska fartfenomenen Marc Marquez och Jorge Lorenzo.

Marquez har kört hem fem av de sex senaste VM-titlarna i motorcykelsportens främsta roadracingserie. 2015 stack landsmannen Lorenzo emellan och adderade sin tredje VM-titel till sina två tidigare (2010, 2012).

De två senaste åren har Lorenzo kört för Ducati, men i år sadlar han upp i samma stall som Marquez, i Repsol Honda.
– De kan säkert hjälpa varandra inledningsvis, säger Tobias Lyon. Men vi ska komma ihåg att det är två stora egon, och när de börjar ta poäng från varandra kan det blir hårt både på och utanför banan. De kommer nog inte vilja dela med sig av allt kring utvecklingen av hojen. Det kommer bli tufft att bygga upp en god stämning.

Stilmässigt skiljer det en del mellan de båda.
– Lorenzo är den mjuka föraren, medan Marquez är den mer fysiska som brottar runt hojen. Det som förenar dem är viljan att vinna titlar, säger Lyon och fortsätter:
– Det mest fascinerande med det här mästerskapet är att runt tio förare kan vinna race, och fyra, fem kan vinna mästerskapet. Men Marquez är favorit, det är han man ska slå för att bli världsmästare, sedan håller jag Lorenzo, Ducatis Andrea Dovizioso och Yamahas Maverick Vinales som främsta utmanarna.

Toppar kraschstatistiken
Största hotet mot Marquez kan mycket väl vara han själv.
– Marquez har toppat kraschstatistiken de senaste åren och gjorde i vinter en stor operation för att få ett nyckelben på plats, som annars hoppat ur varenda gång han kraschat, säger Lyon. 
Om Marquez har tagit över på banan, så är italienske superveteranen Valentino Rossi, 40 år, fortfarande den stora stjärnan vid sidan om, med tveklöst flest fans. 
– Rossi gör sin 24:e GP-säsong, men är helt obrydd av sin ålder och verkar fortfarande vara lika hungrig. Han var VM-trea i fjol, och det går inte att räkna bort honom.


Sändningstider Qatars GP

Lördag 9 mars:
13.10, Viasat Motor/Viaplay: Moto GP – träning 3
15.25, Viasat Motor/Viaplay: Moto3 –kval
16.25, Viasat Motor/Viaplay: Moto2 – kval
17.15, Viasat Motor/Viaplay: MotoGP – träning 4
18.00, Viasat Motor/Viaplay: MotoGP – kval

Söndag 10 mars:
13.35, Viasat Sport/Viaplay: MotoGP – warm up
14.45, Viasat Sport/Viaplay: Moto3 – race
16.05, Viasat Sport/Viaplay: Moto2 – race
17.30, Viasat Sport/Viaplay: MotoGP – race