Racing

Bäckmans poängstartade TCR Europe 2019

Racingserien TCR Europe 2019 inleddes i helgen, 27–28 april, på Hungaroring i Ungern. Andreas och Jessica Bäckman mötte tufft motstånd och väder men slutade ändå på poängplatser – Jessica med bästa träningstid bland de 37 tävlande.

I helgen, 27–28 april, gick första deltävlingen av TCR Europe 2019 av stapeln. På ungerska Hungaroring, i närheten av Budapest, gjorde syskonen Bäckman inte bara premiär för året; man äntrade dessutom sin första tävling med team Target Competition, och med sina Hyundai i30 N TCR-bilar. Banan i Hungaroring är tekniskt avancerad – här körs bland annat Ungerns Grand Prix i Formel 1 – och tar ca 70 000 i publiken. För helgen tog man så emot 37 tävlande racingförare, däribland syskonen Andreas och Jessica Bäckman.

Besvärligt regn utmanade i race två

Lördagen bjöd på två träningsrace – vilka bland annat innebar en krasch för Andreas och en succétid för Jessica – följt av två kvalomgångar inför söndagens race. Kvalen slutade med en andra respektive sjunde plats för syskonen.

–Tack vare en hög kvalplacering från lördagen, startade jag söndagens första race i det första startledet. Jag blev tyvärr snabbt avknuffad men farten kändes bra och jag lyckades köra upp mig till en tionde plats. Race två inleddes med regn och utmanade oss alla som för dagen körde på slicks. Här var det svårt att hitta rytmen och jag slutade på en 14:e plats, säger Andreas Bäckman.

–Jag gick in i söndagens första race med träningsracets bästa tid i ryggen. Jag hämtade snabbt hem en tuff start med bra fart och flera omkörningar, och slutade här på en nionde plats. Även jag hade problem i ett regnigt race två och är därför väldigt nöjd med en poängplats, säger Jessica Bäckman.

Seriens första deltävling har trots sina utmaningar gett syskonen Bäckman mersmak och de har en god supportklack att tacka för de nyvunna poängen.

–Vi vill rikta ett stort tack till team Target Competition och till Hyundai Motorsport Customer Racing för allt stöd. Nu ser vi till att analysera racet och ladda om för nästa deltävling, 24–26 maj på Hockenheim i Tyskland, säger Andreas.

Andreas resultat:
FP1 (Free Practice 1): 8:a
FP2 (Free Practice 2): 37:a (Ingen tid pga. kraschen)
Q1 (Qualifying 1): 11:e
Q2 (Qualifying 2): 2:a
R1 (Race 1): 10:e
R2 (Race 2): 14:e

Jessicas resultat:
FP1 (Free Practice 1): 5:e
FP2 (Free Practice 2): 1:a
Q1 (Qualifying 1): 6:e
Q2 (Qualifying 2): 7:e
R1 (Race 1): 9:e
R2 (Race 2): 15:e