Racing

Belgisk pallplats för Andreas Bäckman

På kuperade Formel 1-banan Circuit de Spa-Francorchamps kördes i helgen deltävling tre av TCR Europe 2019. För team Target Competition tävlade svenska Andreas och Jessica Bäckman – med allt från pallplats till rödflagg som resultat.

Belgiska Spa-Francorchamps, kort för Circuit de Spa-Francorchamps, är en av racingvärldens mest utmanande banor. Banans längd (hela 7,004 km) och kuperade, kurvtäta natur utmanar även de mest erfarna förarna, inte minst när Formel 1 årligen intar stadion. Helgen 7–9 juni arrangerades deltävling tre i TCR Europe 2019 här, och Europas 34 främsta elitförare samlades för att göra upp om nya åtråvärda mästerskapspoäng. De svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman tog plats i startfältet, tävlandes för det italienska teamet Target Competition (likt under hela 2019) och Hyundai Motorsport. Med sina Hyundai i30 N TCR-bilar mötte de förhandstippade förare som Josh Files och Julien Briché, i en tävlingshelg som bjöd på ordentliga utmaningar.

Pallplats – och nära-krasch-upplevelser

Det var syskonens första race på den belgiska banan och de förstod snabbt varför den är så omtalad.
– Spa-Francorchamps är en racingbana som kräver mycket attack och med tanke på att våra bilar hade mest vikt i startfältet, mötte både jag och Jessica en tung uppförsbacke. Trots det lyckades jag till slut att ta säsongens första pallplats och det känns helt fantastiskt, säger Andreas Bäckman.

Jessica Bäckman lämnar en helg som innehöll allt från rödflagg till nära-krasch-upplevelser, där det andra tävlingsracet fick en bättre start och hon lyckades att klättra från en 23:e plats, till en 16:e.
– Helgen var tuff för mig. Efter ett dåligt kval lyckades jag trots allt köra upp mig men missar poäng med bara en placering. Jag vill trots allt, å mina och min brors vägnar, tacka team Target Competition och Hyundai Motorsport Customer Racing för all suverän support, säger Jessica Bäckman.