Rally

Vassa rallyjuniorer jagas av de äldre

Ett getingbo snabba juniorer. Svensk rallysport har flera unga talanger som tänker köra ifrån de äldre i Otrimmat 2WD under South Swedish Rally.

I helgen får de lite äldre, rutinerade förarna över 25 år se upp med ungdomarna. Ingen respekt alls, utan det troliga är att segern i Otrimmat 2WD i helgens SM-deltävling South Swedish Rally tas av någon junior.

25-årige Jari Liiten, Sandviken, var överlägsen förra året men ”bara” trea i vinterns Bergslagsrallyt, slagen med 7 sekunder av Dennis Rådström, Torsby och 3,1 av Hampus Jakobsson, Nyköping. Med förkärlek för snö valde Liiten premiären till sin jokertävling och fick därmed 1,5 gånger så mycket poäng i belöning. Därav leder han SM i Otrimmat 2WD med en halv poäng före Rådström.

Rådström satsar i första hand på att förbättra fjolårets silvermedalj i Junior-VM, men en lucka i det schemat gör att 23-åringen kommer till Älmhult i helgen för att ta en ny seger.

Silver i JWRC, Junior-VM, blev det för Dennis Rådström förra året och nu jagar han guld. Han vann också SM-debuten och kommer nu för att ta ännu en delseger med hem till Torsby. Foto: M-Sport Media

En intressant SM-debut gör 18-årige Adam Westlund från Torsåker. Han började med folkrace vintern 2016 och förra säsongen varvade han med rally internationellt, framförallt i enhetsklassen Hyundai Racing Trophy. Totalt blev det 16 rallyn i Lettland, Bulgarien, Rumänien och Portugal. Han vann förstås, och slutade trea i det lettiska mästerskapet. Som 17-åring. Av de tio folkracetävlingar han hann med blev det seger i sex, bland annat i Motala- och i Finnskogafestivalen.

– Rolig utmaning med SSR. Första gången jag kör på svenska vägar så det ska bli kul, säger Adam med nytaget körkort.

En vinnarskalle utöver det vanliga har supertalangen Adam Westlund. 18-åringen från Torsås har tävlat mycket utomlands, i helgen gör han SM-debut i Otrimmat 2WD. Foto: Kurt Eliasson.

Andra juniorer att hålla ögonen på är Eddie Lundqvist, Pontus Lönnström, Albin Nordh och Isac Nordström. Sedan är det ”gamlingarna” som ska ta upp kampen: främst då Tom Kristensson och Sebastian Johansson.

Kristensson har tävlat mycket internationellt, med seger totalt i ADAC Opel Adam Cup, och han ledde SSR förra året med över halvminuten efter fyra sträckor. Sedan stannade bilen med elfel och helgen var över. Nu är det revansch som gäller!

Jari Liiten och Dennis Rådström ingår i Svenska Bilsportförbundets juniorlandslag. De precis som många andra i klassen kör så kallade R2:or, mindre bilar utan hård trimning.

Henrik Appelqvist läser noterna åt Hörbysonen Tom Kristensson och det kommer att gå undan. De vann förra året i Linköping, men tvingades bryta SSR då bilen stannade. Nu siktar de på revansch. Foto: Annemo Friberg