Rally

Många snabba smålänningar vill vinna tuffa Trimmat 2WD

Klassen Trimmat 2WD utgör halva startfältet i South Swedish Rally i helgen. Att på förhand utse en vinnare är som att leta efter nålen i höstacken.

Totalt är det över hundra ekipage till start och hälften kör en trimmad, tvåhjulsdriven bil. Ett koppel smålänningar vill vara först, vilt jagade av utsocknes.

Daniel Röjsel, Anderstorp men tävlande för SMK Dala Falun, var överlägsen i SM-premiären när Corsan höll hela vägen. Het vinnarkandidat, precis som ursnabbe Kristian Johansson. Boråsaren kör en Renault Clio R3.

Daniel Röjsel var överlägsen i Bergslagsrallyt. Bilden är från när de testade en fyrhjulsdriven bil, i SSR kör de en Opel Corsa i jakten på guld i Trimmat 2WD. Sedan tidigare har Daniel två JSM-brons och fyra medaljer i Sprint-SM, varav två guld. Foto: Privat

Ryds Robin Sandberg blir så klart livsfarlig för konkurrenterna i sin Nybe-Corolla, med teamchefen Mathias Bengtsson i högerstolen. Vimmerbys Victor Karlsson har också skaffat en japanare sedan han lämnat junioråren bakom sig, en mycket intressant start då han redan i Simrishamnsmixen tvålade till Sandberg. Teamkompisen i Nybe, Jonas Åkesson visade fin form i Ljungby nyligen.

En av de smålänningar som vill göra livet surt för alla utsocknes är Robin Sandberg, Ryds MK. Tillsammans med Mathias Bengtsson, chef för Team Nybe, är det bara seger som räknas. Foto: Martin Hansson/MH Rallybilder

En hel knippa intressanta ”Karlssons” finns det också. Vimmerbys Victor är redan nämnd. Andra är Emil från Hällefors (bor dock i Uppsala), alltid rattandes en röd Volvo och snabb som attan. Niklas från Vallentuna kör också en 940 och det med tung gasfot, precis som Simon från Gullabo. Viktor från Nybro i en Suzuki och Emil från Ljungby i en 240 gör Karlssonligan komplett.

– Det kan vara nog jäkligt att bli bästa Karlsson i SSR, säger Emil från Hällefors och tillägger: – Vi kör i vårt tempo så får vi se hur duktiga de andra är där nere.

Framför allt tog Simon Karlsson ett rejält steg uppåt i sin utveckling förra året då han vann alla cuper han körde, plus JSM-brons.

– Tufft blir det, men jag satsar på vinst i JSM först och främst, men slåss gärna om pallplats i hela 2WD-fältet, säger Simon som fyller 25 år och därmed gör sin sista JSM-säsong.

Som om nu inte detta vore nog är det värt att sätta ett utropstecken vid Johan Axelsson. Nässjöföraren kommer i Patrik Flodins ex-BMW och kan skrälla. Grimslövs Anton Claesson har hemmatävling och brukar ha bråttom med sin Volvo. Thomas Grönberg, Oskarshamn, var trea efter Karlsson och Sandberg i gruspremiären i Simrishamn. Lotsas från högerstolen av älmhultaren Mikael Johansson.

Eller kanske att Älmhults Simon Magnusson överraskar. Han åkte bra förra året som B-förare, nu är han A-förare i sin Opel Corsa B.

– Det blir tufft, men topp tio hoppas vi på i alla fall. Jag har vägminne som en guldfisk så hittar gör jag inte, säger Simon.
Han bor också utanför Lönashult, så det blir inte direkt sträckor utanför hans husknut. Han provade lyckan i SSR redan förra året, men då gav kopplingen upp på ett tidigt stadium.