Rally

Sten stoppade Johans sekundjakt

Storpubliken längs rallyvägarna i Småland bevittnade en rafflande kamp mellan två duktiga chaufförer i rally-SM. Ända tills en sten grusade sekundstriden och gjorde slut på Johan Kristofferssons duell med Patrik Flodin i South Swedish Rally.

Foto: Tony Welam

− Det är små marginaler och den här gången var de på fel sida. Tråkigt att inte få köra mer, för det var verkligen roligt att trycka på och känna flytet, säger Kristoffersson.

Värmlänningen, med Stig Rune Skjaermoen som co-driver, turades om med Flodin att ta sträcksegrar inledningsvis. När det var dags för ss 7 skilde bara sex tiondelar av en sekund till Kristofferssons fördel.
− Men det var redan i första svängen på den sträckan det hände, berättar Johan. Jag kom lite för fort in. Ofta kan man rädda det med att lägga ner framhjulet i diket, men vi hade en sten noterad i innerkant så det gick inte.

Oturligt nog väntade en annan sten på andra sidan istället. Smällen demolerade fälgen som dessutom fastnade uppe i hjulhuset. Färdigåkt…
− Kanske hade det varit smartare att köra mer på säkerhet, men å andra sidan är det lätt att det kommer misstag när man är försiktig också.

Något utrymme att slå av på takten fanns inte heller. Kristoffersson och Flodin pressade varandra till ett tempo som var absolut på maxgränsen i en riktigt publikfriande batalj.
− I Bergslagsrallyt hade jag sekunderna och marginalerna på min sida. Den här gången gick det inte.

Man skulle kunna tala om flyt och oflyt, men Kristoffersson gör ogärna det.
− Tur kommer med erfarenhet. Det var så jag upplevde det inom rallycross. Redan Ingemar Stenmark på sin tid konstaterade att man får mer tur ju mer man tränar.

För Johan Kristoffersson var det första grusrallyt på svenska vägar, en trots allt trevlig upplevelse i den klassiska tävlingen.
− Väldigt mycket folk, särskilt på publiksträckan på fredag kväll.

Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren blickar fram mot nästa deltävling i nytända rally-SM. Redan om två veckor är det dags för nya erfarenheter i Gästabudstrofén i Nyköping.
− Jag lär mig något hela tiden, lovar Johan.

Erfarne teamchefen Tommy Kristoffersson summerade helgen med från ett större perspektiv.
− Det här är motorsport i ett nötskal. Vi har varit bortskämda med framgångar, men man vet att över tid så kommer såna här helger också.

Tommy uppskattade också kampen mellan Johan och Patrik, väl medveten om vad som kunde hända.
− De åkte på gränsen båda två och det var förrädiska förhållanden med hård yta mitt på vägen och mycket lösgrus i kanterna. Vi får ta det som en läropeng.