Racing

Linus Lundqvist slår till med efterlängtad pallplats

Linus Lundqvist fick med sig en efterlängtad första pallplats för säsongen i Euroformula Open när han slutade trea i helgens avslutande race på Red Bull Ring i Österrike.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication

Lundqvist stod emot stor press från österrikiska hemmahoppet Lukas Dunner i en dramatisk kamp om tredjeplatsen på den snabba F1-banan utanför Spielberg, och lyckades till slut hålla undan med två tiondelars marginal när målflaggan föll.

Lundqvist hade inlett loppet från säsongens så här långt bästa utgångsläge – i tredje ruta – och var inledningsvis uppe på andra plats bakom mästerskapsledande Marino Sato (Japan) efter en bra start.

Efter några varv lyckades Satos teamkamrat i det för tillfället svårslagna Motopark-stallet, Julian Hanses (Tyskland), emellertid ta tillbaka andraplatsen, och Lundqvist fick istället fokusera på kampen mot bakomvarande Dunner.

Double R Racing-svensken satte upp ett effektivt försvar, undvek misstag och kunde alltså till slut inkassera säsongens första pallplats – ett förlösande resultat inför det tävlingsuppehåll på närmare två månader som nu väntar.

– Väldigt skönt att få med sig den här pallplatsen in i sommaruppehållet, säger Linus Lundqvist. Vi har varit så nära så många gånger, men nu fick vi äntligen till det. Vi kan fortfarande inte riktigt rå på Motopark-bilarna allra längst fram, men vi har närmat oss. Vi tog ett stort steg framåt här i helgen och jag är glad att jag lyckades stå emot pressen från Dunner – det var svettigt i några varv! Vi behövde det här resultatet och jag vill tacka teamet för allt hårt jobb som de fortsätter att plöja ner. Det är kul, och motiverande, att det sakta men säkert börjar få den effekt vi söker.

Lundqvist kompletterade podiumbesöket i söndagens Race 2 med en femteplats i lördagens inledande heat, där han slog sig tillbaka från en incident på det första varvet där han blev påkörd av teamkamraten Jack Doohan (Australien) och föll till sista plats.

Tyresö-sonen ligger alltjämt sexa i Euroformula Open-sammandraget när sex av nio deltävlingar nu är avverkade, men har minskat luckan till förarna närmast framför.

Mästerskapsledande Sato vann båda helgens race på Red Bull Ring.

Euroformula Open är tillbaka i rampljuset först den 6-8 september, då på Silverstone-banan i England; samma plats där Linus Lundqvist i fjol säkrade titeln i det brittiska Formel 3-mästerskapet.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication