Racing

Kort, snabbt, intensivt – Rosenqvist redo för Iowa 300

För några dagar sedan tog han målflagg som femma, bakom några av IndyCar-seriens största namn, på gatorna i kanadensiska Toronto. I helgen väntar en ny, helt annan typ av utmaning för Felix Rosenqvist, när mästerskapet återvänder till USA för det högst intensiva ovalloppet Iowa 300.

Foto: Felix Racing & IndyCar.

Med sina blott 1.4 km är Iowa Speedway IndyCar-kalenderns kortaste bana. Ett varv tar bara drygt 17 sekunder att avverka, och med 300 stycken (därav tävlingens namn) framför sig i racet på natten mot söndag svensk tid lär trafik och varvningar snabbt bli orden på allas läppar i det 22 bilar stora fältet.

Felix Rosenqvist testade nyligen på banan och ser fram emot att återvända i tävlingssammanhang.

– Vi hade ett test på Iowa Speedway för bara några veckor sedan och jag lärde mig väldigt mycket där, säger Chip Ganassi Racing-föraren. Scott (Dixon, teamkamrat) kom dit och hjälpte till med inställningarna av bilen, vilket var fantastiskt. Jag hade aldrig varit i Iowa innan dess och att få ta del av hans erfarenhet på det sättet var mycket, mycket värdefullt. Jag kommer försöka lära mig så mycket jag kan av Scott och teamet i helgen.

Iowa 300 är det tredje ovalracet av totalt fem på årets IndyCar-kalender. Felix Rosenqvist tvingades bryta det första – mytomspunna Indy 500 – efter en masskrasch när han var på väg mot topp tio, och blev sedan 12:a i det andra på Texas Motor Speedway.

– Iowa blir ännu en ny typ av oval för mig, en mycket kortare variant än Indy och Texas, avslutar Rosenqvist. Det lär bli ett extremt speciellt race där man snabbt kan hamna många varv efter om man inte har farten. Jag tror att man inte får stressa upp sig över att hamna ett par varv efter på grund av saker som strategi eller omständigheter; har man bara farten och förtroendet för bilen kan det gå lika snabbt att hämta tillbaka det. Jag ser fram emot helgen!

Helgens tävlingar i Iowa inleds med fri träning och kval på fredag kväll svensk tid. Loppet, som alltså sträcker sig över 300 varv och normalt tar knappt två timmar i anspråk, drar igång kl. 01.10 natten mot söndag.

Felix Rosenqvist ligger på tionde plats totalt i den sammanlagda IndyCar-tabellen, och leder mästerskapets interna rookiesammandrag.

Foto: Felix Racing & IndyCar.