Racing

Pocono nästa för Felix Rosenqvist efter första pallplatsen

För tre veckor sedan körde Felix Rosenqvist hem IndyCar-karriärens första pallplats när han, efter en dramatisk kamp om segern mot Chip Ganassi Racing-kollegan Scott Dixon, slutade tvåa på Mid-Ohio Sports Car Course. I helgen är IndyCar-cirkusen tillbaka i rampljuset – denna gång på den unikt triangelformade ovalen Pocono Raceway – och Rosenqvist kommer till start med lika delar stärkt självförtroende som försiktig optimism.

Foto: IndyCar.

– Det var fantastiskt att ta min första pallplats i Mid-Ohio, men om det är något jag lärt mig den här säsongen är det hur otroligt olika alla racen är i det här mästerskapet, säger Felix Rosenqvist. Det är väldigt svårt att konsekvent vara med i toppen. Man måste behärska väldigt många olika typer av situationer och banor, och jag har aldrig kört på Pocono förut. Det är en stor oval med höga farter och jag tänker låta det ta den tid det tar att komma in i körningen på ett bra sätt.

Helgens race på Pocono Raceway, formellt betitlat ABC Supply 500, är det fjärde av totalt fem ovallopp på årets IndyCar-kalender. Det femte och avslutande körs redan nästa helg, på Gateway-banan, innan säsongen avslutas med två mer traditionella banor i Portland och Laguna Seca.

– Alla race är viktiga för mig, men det skulle betyda mycket att få avsluta den här säsongen med framför allt en stärkt känsla på ovalerna, fortsätter Felix Rosenqvist. Jag känner mig ganska komfortabel på alla andra typer av banor, men jag vet att jag inte är någon expert på just ovalerna ännu. Jag har stor respekt för dem. Det tycker jag man ska ha. Alla vet vad som händer om man kraschar i 350-360 km/h.

Rosenqvist ser ändå mycket fram emot helgens tävling i Pocono, som sträcker sig över 200 varv och ger en sammantagen racedistans på 500 miles (800 km) – precis som kronjuvelen Indy 500.

– Vi hade ett test på Gateway för ett tag sedan och jag måste säga att jag känner mig mer och mer bekväm för varje varv jag gör på en oval, avslutar Rosenqvist. Det var väldigt positivt. Pocono och Gateway blir två viktiga race för mig. Jag hoppas och tror att mitt första riktigt bra ovalresultat är ganska nära nu.

ABC Supply 500 inleds med fri träning och kval på lördag. Själva racet körs på söndag kväll svensk tid med start kl. 20.45.

Foto: IndyCar.