Racing

Medaljchans för Lundqvist i Euroformula Open

Finaldags i Euroformula Open, och för Linus Lundqvist väntar några intensiva dagar när avgörandet ska falla på klassisk motormark. Italienska Autodromo Nazionale Monza – en av världens snabbaste racerbanor – är skådeplats för säsongens sista sammandrabbning; och Lundqvist i centrum för både en och två mästerskapsbataljer.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication.

Den 20-årige stockholmaren är dels involverad i en kamp om årets rookietitel, där han inför finalen skuggar ledande Red Bull-junioren Liam Lawson (Nya Zeeland) med bara sex poäng. Lawson och Lundqvist är de enda som har chans på rookieguldet.

På spelplanen den här helgen finns också striden om de slutliga placeringarna i den totala mästerskapstabellen. Japanen Marino Sato har förvisso redan säkrat guldet, men där bakom är det alltjämt öppet. Lundqvist beger sig till Monza som fyra i sammandraget, men kan rent teoretiskt fortfarande bli tvåa – även om avståndet till silverplatsen (som just nu innehas av österrikaren Lukas Dunner) skrivs till 44 poäng med 54 kvar att tävla om.

Lundqvist själv väljer dock främst att lägga fokus på en annan uppgift.

– Det ska bli grymt kul att komma till Monza, säger Linus Lundqvist. Jag har aldrig kört där förut, men det är en bana med enorm historik. Det är klart att det är kul att ha chans på både rookietiteln och en bra placering i mästerskapet, men det är faktiskt inget jag funderar så mycket på. Framför allt vill jag verkligen vinna ett race den här säsongen. Det känns som att vi har en chans att göra det, särskilt efter pallplatsen i Barcelona senast. Det är mitt stora mål den här helgen och sedan faller resten förhoppningsvis på plats av sig självt.

Autodromo Nazionale Monza är en av världens mest anrika racingarenor, belägen strax norr om Milano. Bansträckningen domineras av en serie långa rakor, avdelade av tighta chikaner och den berömda Parabolica-svängen som avslutar varvet.

– Jag tror att det kommer bli fantastiskt underhållande racing i helgen, fortsätter Linus Lundqvist. Banan lämpar sig perfekt för formelbilsracing – all racing över huvud taget för den delen – och det finns gott om bra omkörningstillfällen. Slipstreamingeffekten är stor och det gäller att ha en bil som är snabb rakt fram. Det, plus en bil som är stabil på bromsarna in i chikanerna, blir nyckeln till bra varvtider i helgen.

Euroformula Open-finalen inleds med en dags tester redan på torsdag. Därefter består fredagens agenda av två officiella träningspass, följt – som vanligt – av två gånger kval och race på lördag och söndag.