Rally

Rådström och Johansson storsatsar på Junior-EM

Dennis Rådström och Johan Johansson kommer nästa säsong köra Junior-EM i Rally med det tjeckiska teamet Orsák Rally Sport i en Ford Flesta R2T ifrån M-Sport Poland. Dessutom blir det start i Rally Sweden.

Foto: M-Sport Media

– Det har vart en tuff silly-season, men tillslut föll alla pusselbitar på plats för oss och vi kommer få till en riktigt bra satsning 2020 som är helt i linje med vad vi vill göra, säger Dennis om EM-satsningen ihop med Orsák Rally Sport.

– Det som är speciellt kul med denna satsningen är att vi nu kommer vara förstaförare i teamet där vi kommer lägga stor vikt vid att utveckla bilen och inställningar tillsammans med mekaniker och ingenjörer.

För Dennis och Johan, som under de senaste tre åren har slagits i toppen av Junior-VM och vunnit ett flertal tävlingar, väntar en del omställningar med flytten till ERC-mästerskapet. Bland annat kommer de få köra i länder och tävlingar som de tidigare aldrig besökt. Främst genom den portugisiska ön Azorerna som inleder mästerskapet, men det finns även bekanta tävlingar som Polen där de var på pallen i VM 2017.

– Det ska bli kul med nya tävlingar. Vi har fått bra erfarenhet i VM där vi visat att vi kan vinna på alla underlag, så det känns tryggt. Men det ska bli kul att få köra mer exotiska tävlingar som på Azorerna och Kanarieöarna, fortsätter Dennis.

Rally Sweden

Även om EM-serien inte har någon tävling i Sverige, så kommer Dennis och Johan bland annat till start i VM-tävlingen Rally Sweden på hemmaplan i Torsby i februari. Där kommer de köra i samma biltyp som i Junior-VM, men inte köra i samma klass som JWRC.

– Vi ska köra Rally Sweden tillsammans med Orsák Rally Sport i en Ford Fiesta R2T från M-Sport som en första tävling ihop. Det känns tryggt att göra det i en tävling vi är bekväma med och få bra med mil i bilen innan vår riktiga tävlingssäsong drar igång. Men vi kommer givetvis ge allt vi har i tävlingen, vi kör den också för att förbereda oss och få mer erfarenhet av tävlingen inför framtiden, säger Dennis.

De kommer lägga stor vikt vid att arbeta med utveckling och inställningar av sin Ford Flesta R2T, och kommer köra mycket bil i syfte att utveckla bilen och förbereda sig för tävlingarna.

– Det kommer vara ganska tätt mellan tävlingarna under året, och vi har som mål att köra cirka 15 mil test inför varje tävling. För att komma så väl förberedda som möjligt till varje event, men även för att få bra erfarenhet av utvecklingsarbetet inför kommande säsonger, säger Dennis.

De senaste två åren har Dennis och Johan vart snubblande nära att vinna Junior-VM, vilket har gett viktiga erfarenheter när de nu satsar på att bli Europamästare.

– Målsättningen är som alltid när vi tävlar, att vinna mästerskapet. Vi vet att vi har de erfarenheter som krävs för att vinna. Vi vet vad som behöver förbättras sedan tidigare och har gjort vår hemläxa, avslutar Dennis.

Dennis och Johan kommer under vinter bland annat besöka Orsák Rally Sport i Tjeckien för att tillsammans lägga upp en sportslig plan inför mästerskapet, i kombination med fortsatt fysisk och psykisk träning.