Racing

Grönt ljus för F1

Formel 1 har fått grönt ljus att inleda säsongen. Premiären är spikad till den 3-5 juli i Spielberg, Österrike, det första av åtta bekräftade race i Europa som samtliga direktsänds på Viaplay och V Sport Motor.

Foto: Guy Percival

– Formel 1:s ambition är att genomföra 15 till 18 race men med det sagt så är just de åtta utannonserade tävlingarna precis vad som krävs för att man ska kunna kora en världsmästare enligt reglementet. Inledningen är dessutom den mest intensiva i F1-historien med sex race fördelat på sju veckor, säger Per Nunstedt, sportchef på Nordic Entertainment Group Sverige.

Efter uppskjutandet av mästerskapsstarten på grund av den globala covid 19-pandemin, tillkännager F1 i dag till att börja med åtta tävlingar i Europa, samtliga godkända av FIA (Internationella bilsportförbundet).

– Det är självklart fantastiskt kul att säsongen drar i gång, men också supernödvändigt för sporten som helhet. Precis som för alla annan idrott behöver den utövas för att generera intäkter, annars hamnar den i ett läge där det blir svårt att komma tillbaka. Man har jobbat stenhårt och länge för detta, och målsättningen är fortfarande att köra 15 till 18 race 2020. Men så här långt har vi i alla fall en Europadel, säger F1-kommentatorn Janne Blomqvist.

Sex race på sju veckor
Det blir inledningsvis sex race på sju veckor, något som aldrig gjorts i F1-sammanhang tidigare.

– Österrike är det bästa stället att inleda på. Man har hela infrastrukturen och banan ligger avlägset, det är förhållandevis lätt att stänga inne F1-depån och inte exponera människor i onödan. Sedan är det väldigt nära till Budapest där tredje racet ska köras, säger Blomqvist.

– Ambitionen är sedan att ge sig i väg ut österut, preliminärt att åka mot Baku, Sotji, Japan och Kina.
Sportsligt är det de stora teamen som lär komma bäst rustade till den försenade premiären.

– Det är en speciell situation, det har inte skett någon verksamhet på två månader vilket innebär att alla är ringrostiga. Den enda information teamen har att luta sig emot är testerna som genomfördes i Barcelona i mars, säger Blomqvist.

F1 har jobbat intensivt tillsammans med organisationens läkare för att hitta en hållbar metod för att hålla teamen isolerade och genomföra regelbundna tester.

– Det blir ett absolut minimum av personal kring bilarna, 60 personer och 80 totalt, säger Blomqvist.

Motorsportens kronjuvel
Precis som tidigare sänds samtliga träningar, kval och race från F1 på Viaplay och V Sport Motor.

– Formel 1 är motorsportens kronjuvel och den i särklass tyngsta rättigheten inom motorsporten. Det är en jubilerande 70-åring som går med höga ambitioner om att få till en omfattande tävlingssäsong och vår redaktion satsar med lika hög energi, säger Per Nunstedt och fortsätter:

– De som följt Viaplays F1-sändningar de senaste åren vet att vi vanligtvis är på plats på samtliga race runt om i världen med en mobil studio mitt i händelsernas centrum. Givet de nya omständigheterna så blir det ett annat sätt att bevaka sporten och analysera racen från vår motorstudio placerad i Stockholm där vi får ta in röster från världen på lite mer alternativa sätt. När vi ställt om under epidemin har vi bland annat använt Skype med flera av Formel 1-världens tungviktare från vår hemmastudio.

NENT Group säkrade tidigare i år ett nytt avtal med Formel 1, över säsongen 2024.

– Det är fem år med världens främsta motorsport, säger Nunstedt.

Formel 1 kalender
3-5 juli: Spielberg, Österrike
10-12 juli Speilberg, Österrike
17-19 juli Budapest, Ungern
31 juli-2 augusti: Silverstone, Storbritannien
7-9 augusti: Silverstone, Storbritannien
14-16 augusti: Barcelona, Spanien
28-30 augusti: Spa-Francorchamps, Belgien
4-6 september: Monza, Italien