Racing

Lundqvist jagar nya segrar i Virginia-trippel

I helgen återvänder Linus Lundqvist från Tyresö till hetluften i deltävling två av Formula Regional Americas. Den här gången står det ännu mer på spel när inte bara två, utan tre, race ska avgöras på tekniskt krävande Virginia International Raceway.

Foto: Global Racing Group. 

Lundqvist stod för en sällan skådad uppvisning i sin första formelbilstävling i USA för tre veckor sedan, när han formligen dominerade FR Americas-upptakten på Mid-Ohio Sports Car Course och vann båda helgens race från pole position – och ledde vartenda varv på vägen.

Resultaten i Ohio har givit Lundqvist en tidig ledning i mästerskapet, där en styrning i INDYCAR-supportande Indy Lights står på spel till 2021, men när fältet i helgen intar Virginia International Raceway är den 21-årige USA-debutanten fullt medveten om att han har en ny, tuff utmaning framför sig.

– Vi hade en magisk premiär, verkligen, men nu är det ny racehelg och om man ska leva på gamla meriter blir man snabbt omkörd i den här sporten, säger Linus Lundqvist pragmatiskt. Jag är helt säker på att våra konkurrenter gjort allt för att stänga igen övertaget vi hade på Mid-Ohio, men jag tänker inte göra det lätt för dem. Efter en sådan premiär som vi hade vore det konstigt om jag inte siktade på seger igen i helgen, och det är mitt absoluta mål, men jag är redo för en rejäl fight.

Utmaningen stavas, förutom revanschlystna rivaler, denna helg till stor del ”VIR”. Virginia International Raceway – allmänt känd i amerikanska racingkretsar under sin akronym – är en drygt fem kilometer, mycket tekniskt avancerad bana med blinda krön, svepande kurvkombinationer och snabba riktningsförflyttningar; en bana som i högre utsträckning än många andra premierar god lokalkännedom.

En allt annat än enkel uppgift för en svensk rookie som aldrig satt sin fot på anläggningen, alltså – men Lundqvist har gjort vad han kan för att axla utmaningen.

– VIR är en ny bana för mig, precis som Mid-Ohio var, och den ser onekligen svår ut, konstaterar Lundqvist. Samtidigt vet jag att jag brukar lära mig snabbt. Jag har gjort vad jag kan för att förbereda mig och det är klart att självförtroendet också finns där efter premiären. Dessutom har vi gott om träning inför den här helgen med en extra testdag på torsdag. Det ska bli grymt kul att tävla igen och förhoppningsvis är vi med och slåss om de allra bästa resultaten nu också.

FR Americas-helgen inleds officiellt med fri träning på fredag, men innan dess ska alltså en inofficiell testdag avverkas redan under torsdagen.