Racing

Brink och Söderström snabbast i rekordjämnt STCC-kval

Tobias Brink och Oliver Söderström tog varsin pole position under två rekordtighta kval inför STCC TCR Scandinavia-premiären på Gelleråsen Arena under Kanonloppet som firar 70 år.

Tobias Brink satte ett nytt kvalrekord i det sista kvalpasset med tiden 1:05.923 och slog regerande mästaren Robert Dahlgren med ynka tio tusendelar.

– Vi fick till en ruskigt bra bil och allt bara satt i andra kvalet. Vi har haft en strategi som vi var övertygade om skulle göra att vi kunde utmana om pole och det fungerade. Jag är besviken att jag inte kunde sy ihop det i första kvalet, men vi har ett bra utgångsläge totalt sett, säger Tobias Brink.

Det var fortsatt rekordjämnt bakom tätduon där 2012-världsmästaren Rob Huff slog Mikaela Åhlin-Kottulinsky med två tusendelar till tredjeplatsen.

– Att bli tvåa och trea i de båda kvalen efter alla problem vi haft är något jag måste vara nöjd med. Ett enormt tack till teamet som har jobbat dygnet runt i två veckor. Vi är inne på vår femte motor och att det äntligen fungerade till kvalet känns oerhört bra, säger Rob Huff.

PWR Racing-föraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som skrev historia på Gelleråsen för två år sedan som den första kvinnliga STCC-segraren, kämpade med matförgiftning i den nära 30-gradiga hettan.

– Jag är jättenöjd. Jag hade matförgiftning igår och det var väldigt tuff i morse. Men trots bristfällig feedback från min sida så fick teamet ihop en jättebra bil. Och jag har bara kört två dagar i bilen hittills, så att få en så bra känsla efter det känns lovande. Jag kommer att sova gott i natt, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström var snabbast i det första kvalpasset och kommer därmed starta helgens första av tre tävlingar från pole position.

Men det var blandad glädje för 22-åringen som tappade vänster framhjul under det andra kvalpasset där han istället fick nöja sig med sjätte plats.

– Det känns rätt nice att kunna säga att man har tagit pole i STCC, det är en check i listan. Sedan så hade jag helst velat vara med i Q2 och utmana, men tyvärr kunde jag inte förbättra min tid då jag tappade hjulet i Ejes-kurvan. Jag vill så klart vinna i morgon, men man får vara lite ödmjuk då jag aldrig startat från pole position innan, säger Oliver Söderström.

PWR Racing-föraren Robert Dahlgren var också missnöjd med första kvalpasset där han var sjunde snabbast.

– Egentligen är jag mest missnöjd med Q1 där vi hade stolpe ut. Jag låste upp hjulen på ett försök och fick en bil i vägen på ett annat försök. Men andra plats i Q2 med en helt ny bil är något vi absolut ska vara nöjda med, säger Robert Dahlgren.

Hemmaföraren Emil Persson imponerade i sin STCC-debut för Kågered Racing med tredje snabbaste tid i första kvalpasset.

Det andra kvalpasset ger poäng till mästerskapet och det innebär att Tobias Brink har tagit ledningen på fem poäng framför Robert Dahlgren som har fyra, Rob Huff har tre, Mikaela Åhlin-Kottulinsky har två och Emil Persson en poäng.