Racing

Söderström slog STCC-stjärnorna, leder mästerskapet!

22-årige Oliver Söderström chockade i STCC TCR Scandinavia-premiären på Gelleråsen Arena och slog såväl världsmästaren Rob Huff som regerande mästaren Robert Dahlgren till mästerskapsledning efter tre intensiva tävlingar.

Lestrup Racing Team-föraren inledde helgen med att ta pole position till första tävlingen av tre där han höll för trycket och säkrade sin första STCC-seger någonsin.

– Jag har drömt om det här sedan jag var liten, det känns helt otroligt. I går tog jag min första pole någonsin och i dag min första STCC-seger. Vilken känsla! Teamet har gjort ett fantastiskt jobb och att få stå på pallen tillsammans med Rob Huff är nästan overkligt, säger Oliver Söderström, som även tog ledningen i juniormästerskapet.

Det var dramatik bakom Söderström när hans teamkollega Rob Huff blev bestraffad för en tuff omkörning av Brink Motorsport-föraren Tobias Brink.

Bestraffningen flyttade ned engelsmannen till fjärde plats medan Tobias Brink tog andraplatsen framför hemmaföraren Emil Persson som säkrade en pallplats i sin STCC-debut.

I andra tävlingen var det regerande mästaren och PWR Racing-föraren Robert Dahlgren som säkrade sin första seger för året.

– Det här känns otroligt bra, speciellt då vi kommer med en helt ny Cupra och vinner direkt. Jag tror absolut vi kommer att vara starka i år, vi har bara börjat skrapa på ytan än så länge. Hatten av till alla i teamet som har jobbat så hårt, säger Robert Dahlgren.

Men även resultatet i andra tävlingen påverkades av bestraffningar, för det var Tobias Brink som tog sin Audi RS 3 LMS över mållinjen först.

Men skåningen fick ett 20-sekunders tidstillägg för tjuvstart och tappade ned till nionde plats.

Lestrup Racing Team-duon Rob Huff och Oliver Söderström säkrade två pallplatser vardera med andra och tredje plats.

– Jag är mycket nöjd med resultatet i helgen, speciellt efter de tekniska problem vi haft. Att kunna ge teamet dubbel mästerskapsledning tillsammans med Oliver känns fantastiskt efter att de har jobbat dygnet runt de senaste två veckorna, säger Rob Huff.

Och det var dramatik för PWR Racing som tvingades ställa Poker Wallenbergs Cupra åt sidan till andra och tredje tävlingen då teamet behövde reservdelar för att reparera Mikaela Åhlin-Kottulinskys bil.

Teamet saknade reservdelar till deras helt nya Cupra León Competición på grund av leveransförseningar i svallvågorna av coronapandemin. Det hårda arbetet lönade sig då Mikaela Åhlin-Kottulinsky slutade på fjärde plats i andra tävlingen.

I tredje och sista tävlingen stod Kågered Racing-föraren Andreas Ahlberg för showen där han ledde från start till mål.

– Superskönt! Det är en sån styrka i killarna och tjejerna som är med i teamet. Vi har nara åkt en testdag på hela året. Vi hade en riktigt dålig dag igår, sen sov vi på det och kom tillbaka i dag och vinner tävlingen. Teamet gav mig en fantastisk bil, jag är evigt tacksam till dem, säger Andreas Ahlberg.

Andreas Ahlberg startade från pole position i den omvända startordningen till tredje tävlingen och var ohotad i ledningen.

Bakom honom var det desto svettigare där Mattias Andersson, som gjorde en riktigt bra start och klättrade två platser, hade hela fyra bilar bakom sig i kampen om andraplatsen i slutskedet.

På det absolut sista varvet var 2012-världsmästaren Rob Huff precis i bakluckan på Honda Racing Sweden-föraren som dock lyckades stå emot trycket och säkra sin första pallplats för säsongen efter en tuff inledning på premiärhelgen.

– Vi hade en tuff start på helgen och att ta en andraplats tycker jag är mycket bra. Jag var verkligen inte glad efter kvalet, men vi har haft en uppåtgående trend under helgen och vi gjorde det bästa möjliga med den fart vi hade i helgen, säger Mattias Andersson.

Rob Huff tog sig i mål på tredje plats framför teamkollegan och mästerskapsledaren Oliver Söderström på fjärde plats.

Emil Persson korsade mållinjen på femte plats framför Robert Dahlgren, som dock blev nedflyttad en placering bakom Tobias Brink. Bestraffningen kom då domarna ansåg att han försvarat sin position för hårt.

Oliver Söderström leder förarmästerskapet på 52 poäng framför sin teamkollega Rob Huff på 48 poäng medan Cupra-föraren Robert Dahlgren är trea på 45 poäng.

I teammästerskapet leder Lestrup Racing Team på 100 poäng medan Kågered Racing är tvåa med 69 poäng och PWR Racing är trea med 60 poäng.

– Vi hade höga målsättningar inför premiären då vi vet att vi har ett starkt totalpaket. Dock hade vi väldigt mycket tekniska problem inför kvalet‚ men teamet och våra båda förare gjorde en heroisk insats. Att komma från premiären med ledning av båda mästerskapen är fantastiskt bra och lovar gott inför fortsättningen, säger Fredrik Lestrup, delägare av Lestrup Racing Team.

I juniormästerskapet leder Oliver Söderström på 75 poäng medan Brink Motorsport-föraren Hannes Morin är tvåa på 54 poäng.