Racing

Trippelseger för Granfors i Formula Nordic

Formula Nordic körde årets tredje racehelg på den nya banan Drive Center Arena i Fällfors utanför Skellefteå. Nio tappra förare hade tagit den långa resan norrut. För de flesta var banan en ny bekantskap.

Foto: Bengt-Åce Gustavsson.

Sensationsföraren från Karlskoga, Joel Granfors, visade att han snabbt lärde sig den nya banan för redan i det andra testpasset var han snabbast. I kvalet var det Håvard Hallerud som klev fram och tog pole, men han var hårt pressad av Granfors som bara var sex hundradelar efter!

Det första racet blev mycket spännande där Granfors och Hallerud turades om att vara i ledning. Ibland körde de om varandra flera gånger per varv, men tyvärr började Halleruds kylare läcka. Han märkte problemet och parkerade innan motorn hann ta skada. Det blev därför en enkel seger för Granfors till sist. William Karlsson övertog andraplatsen, men han halkade av banan när han körde i Halleruds kylarvatten och kraschade in i muren. Philip Victorsson övertog andraplatsen och William Winsth blev trea.

Andra racet inleddes på samma vis, med nya dueller mellan Granfors och Hallerud, men Hallerud tog i lite för mycket och snurrade och därmed lämnade han vägen öppen för Granfors igen. Victorsson tog upp jakten, men på sista varvet låste sig växellådan på treans växel. Med en ylande motor korsade han mållinjen, men Winsth hann ikapp och tog sig förbi med någon meter och snodde andraplatsen. Det blev bråttom i WestCoasts depå när de skulle byta växellådan på en timme innan det sista racet, men de hann!

Det var med stor spänning vi såg fram emot det sista racet med den omvända startordningen. Charlie Andersen startade från pole och han tog hand om ledningen före Victorsson och William Karlsson. Det tog några varv innan Hallerud och Granfors fick upp rätt värme i däcken, men sedan började de avancera upp genom startfältet. Efter några gastkramande manövrar lyckades Granfors med konststycket att ta dig ända upp till ledning. Granfors vann före Victorsson och Hallerud och han är därmed den förste föraren någonsin som har lyckats vinna alla tre racen i Formula Nordic! Det blev nästan en perfekt helg för Granfors som tog 79 av de 80 poäng som fanns att köra om. Trots att han inte körde första tävlingen i Falkenberg har Granfors nu övertagit ledningen både i Cupen och i JSM!

Joel Granfors vrålar ut sin lycka efter sin historiska trippelseger i Formula Nordic. Foto: Bengt-Åce Gustavsson.