Rally

VM-äventyret fortsätter i Estland för Lönnström

Rallyföraren Pontus Lönnström från Nora fortsätter efter ett halvårs uppehåll sin debutsäsong i Junior-VM i rally när serien återstartar med Rally Estonia i Estland till helgen.

Foto: Junior-WRC

Det är årets andra tävling i Junior-VM, JWRC, efter premiären som kördes i Sverige i februari. Där Pontus och hans kartläsare Stefan Gustafsson slutade 8:a efter att ha kört punktering redan på rallyts första sträcka. De visade bra fart i avslutningen av Svenska Rallyt med sträcksegrar, som de hoppas kunna bygga vidare på i Estland.

– Det ska bli väldigt skönt att det äntligen drar igång igen. Det ska bli spännande att äntligen få komma iväg och köra, säger Pontus som för några veckor sedan vann SM-rallyt i Hässleholm som uppladdning inför Estland.

Tävlingen i Estland var inte planerad att ingå i VM i år. Men efter att kalendern fick göras om på grund av coronasituationen blev Estland ersättningstävling, och Pontus ser fram mot att få köra tävlingen.

– Jag är glad över att det blev just Estland. Tävlingen verkar frän med sina snabba vägar, som jag tror passar oss bra. Så jag ser fram mot helgen.

I Junior-VM tävlar alla deltagare i identiska Ford Fiesta från M-Sport Poland. Till Estland får alla den nya Rally4-bilen, en uppgraderad bil jämfört med den Pontus och Stefan körde i Sverige. Och det var just i en Rally4-Fiesta som de vann samtliga sträckor i SM-deltävlingen i Hässleholm.

– Det var lite svårt att komma in i nya bilen från start i Hässleholm. Men mot slutet fick vi till körningen riktigt bra och det gick över förväntan, det blev en riktigt bra genomkörare inför Estland, fortsätter Pontus.

Sedan första tävlingen i Sverige i februari har Pontus och Stefan haft mycket tid att analysera och gå igenom sin första tävling i Junior-VM och dragit lärdomar som blir viktiga inför fortsättningen av året.

– Vi har hittat många saker som kan bli bättre, men tar också med oss det som var bra. Som avslutningen med två sträcksegrar, det blir viktigt att få en bra start på rallyt denna gången, säger Pontus som har höga målsättningar:

– Målet är högt, vi vill vara med och slåss om segern. Men det är mycket bra motstånd och högt tempo i klassen, så det blir inte lätt, avslutar Pontus.