Rally

Tuffa fighter väntas i East Sweden Rally

På lördag avgörs East Sweden Rally, deltävling tre i Rally-SM 2020 med utgångspunkt från SAAB Arena i Linköping. Rallyt har lockat rekordstort startfält och tuffa kamper väntas i samtliga klasser på lördagens sju sträckor där den mest emotsedda fighten är den mellan tungviktarna Mattias Adielsson och PG Andersson i klassen Trimmat 4WD. Båda med en seger och en bruten tävling var i årets mästerskap.

Foto: JCrallypics

– Det är flat out som gäller, säger Adielsson. Vi måste vinna om vi vill ta SM-guld i år. Så det finns inget mellanläge.

– Jag ser fram emot en tät fight med Mattias Adielsson. Han kommer garanterat vara revanschsugen och gå för seger, men vi ska försöka upprepa prestationen från Hässleholm, säger PG Andersson.

Den absolut största klassen, med hela 56 stycken startande, är Trimmat 2WD. Där är förre Ryska Mästaren och VM-medaljören Patrik Flodin och Göran Bergsten storfavoriter efter att ha visat klass och vunnit båda årets tävlingar i sin Volvo 940, senast i Hässleholm var de även tvåa totalt i tävlingen. Endast slagna av PG Andersson i en fyrhjulsdriven Ford. Förutom Flodin är det ett stort gäng som vill vara med och kriga i toppen. Kristian Johansson har vunnit två av de tre senaste åren i Linköping, Johan Green kommer fylld av självförtroende efter en stark insats på hemmaplan i Hässleholm och JSM-ledaren Hampus Jakobsson har slagläge på Green i kampen om silvermedaljen i klassen. Dessutom är det många namn som gör comeback i skogen, bland annat tidigare Svenska Mästaren och Östgöten Jimmy Joge, som kommer till start ihop med Bosse Holmstrand i en Volvo 940.

– Det ska bli väldigt kul att köra rallybil igen. Det är några år sedan vi åkte senast. Vi har haft bilen i några år och renoverat det och hade en tanke att göra nått förra året. Då var det 20 år sedan jag började köra rally och jag fyllde 40 år. Men nu blev det av i år istället och det hade inte gått utan alla kompisar som hjälpt till att skruva ihop bilen. Det är tack vare dom vi kan stå på startlinjen, säger Joge.

– Jag är en tävlingsmänniska, men det är tufft i klassen och många år sedan jag körde. Då var det mest fyrhjulsdrivet eller framhjulsdrivet, och det blir en omställning att köra bakhjulsdrivet nu. Den där riktiga farten är en färskvara, men vi kör på så mycket vi orkar och justerar målsättningen efter hand. Det finns alltid någon att fightas med.

I 4WD Övriga har Jari Liiten haft en perfekt säsong hittills, maximala poäng i både premiären i Vännäs och senast i Hässleholm gör att Jari och kartläsaren Tommy Andersson ser ut att gå raskt mot SM-guldet. Men deras resa har inte vart enkel, utan de har stött på hårt motstånd hela säsongen av Kristoffer Karlsson, tidigare Svensk Mästare i klassen, som utmanat Jari hårt och hade chans på seger i Hässleholm innan han fick bryta med ett tekniskt problem. Med mästerskapstankarna mer eller mindre borta vill Kristoffer bjuda Jari på en tuff fight varje meter som återstår av årets Rally-SM.

– Det finns viss revanschlust sedan sist. Det blev ett snöpligt slut och vi är hungriga. Mästerskapet dog för oss i Hässleholm så nu siktar vi på att vara snabbast på varje sträcka och vinna varje tävling. Vi har haft så fruktansvärt roligt i fighten med Jari i år och vi hoppas fortsätta kunna utmana honom i slutet av säsongen. Så får vi se vad det räcker till, säger Kristoffer.

I Otrimmat 2WD har regerande Junior-mästarna Pontus Lönnström och Stefan Gustafsson tagit två raka segrar och fått en smakstart på SM. Men i East Sweden Rally finns de inte på plats i och med att de är i Estland och kör Junior-VM. Det gör att Östgöten Albin Nordh får en bra chans att täppa till luckan i mästerskapet till Lönnström. Albin som missade förra tävlingen i Hässleholm när han var på plats i Lettland och Rally-EM. Men det är en uppsjö av snabba juniorer som vill lägga sig i fighten med Albin. Tabelltrean Isac Nordström vill visa att han kan kriga i SM-toppen på riktigt allvar, Joakim Ellner Landberg tog en sensationell pallplats i bara sin andra SM-tävling i Hässleholm och Victor Hansen kommer stärkt av självförtroende efter en andraplats i Hässleholm.

– Det ska bli jättekul att komma igång och köra igen, jag har längtat efter att köra rallybil och möta motståndet i SM. Även om Pontus [Lönnström] inte är på plats så är det ändå lite honom vi fightas med i mästerskapet, så vi måste försöka ta maxpoäng i helgen. Det är också första gången i tävling som vi kör bilen med senaste Rally4-uppdateringen, så det kommer bli fränt, säger Albin Nordh.