Rally

Motiverad Tidemand redo för helt ny VM-utmaning

Väntan har känts oändligt lång men nu är det äntligen dags för VM-rally igen efter nästan ett halvårs uppehåll. Toksport World Rally Team tror fortsatt på Pontus Tidemand och ger honom chansen igen i WRC 2, denna gång i nykomlingen i VM-sammanhang: Rally Estonia.

Foto: Honza Fronek

– Det här blir en helt ny utmaning för de flesta av oss i startfältet, vilket gör det lite extra spännande. Vägarna är supersnabba och tekniska, med många hopp och krön och jag hoppas det ska påminna om det finska rallyt, för det gillar jag, säger Pontus, som trots att några månader passerat sen senaste VM-tävlingen fortfarande har segern i Mexiko färskt i minnet.

– Visst kändes det som vi hade något riktigt bra på gång och teamet kände detsamma, och det tog oss till startlinjen igen. Nu hoppas jag att vi kan fortsätta där vi slutade och kämpa för ännu ett bra resultat och viktiga poäng i WRC 2-mästerskapet.

Under de senaste månaderna har förstås den internationella sporten tvingats ta en paus, men Pontus har tagit alla möjligheter att hålla ringrostigheten borta. I början av juni deltog han i Rally Sweden Lockdown, där han slutade tvåa, och senare samma månad hoppade han in i rallycrossbilen för All-Star Magic Weekend” i Höljes, för att förra helgen göra säsongspremiär i EM i rallycross.

Efter EM-premiären hann han knappt packa om väskan förrän det bar av till Tyskland för test med SKODA Motorsport.

– Det är så viktigt att få tid bakom ratten och jag är tacksam att jag har fått de här tävlingarna under sommaren. Att sen få gå tillbaka till rallybilen förra veckan kunde inte ha kommit mer lägligt med tanke på Estland. Jag känner mig faktiskt så varm i kläderna och förberedd som jag kan bli i nuläget, säger Pontus som i sällskap av kartläsaren Patrik Barth även genomförde ett test på plats i Estland nu under måndagen.

Totalt 28 ekipage är anmälda i RC2, eller Rally 2, som samlingskategorin för R5-bilarna kallas, och Pontus är beredd på en ordentlig fight.

– Konkurrensen kommer minst sagt att bli tuff. Jag är som sagt glad att jag fått köra en del under de här månaderna, men jag vet också att många av mina motståndare legat i rejält på sistone. Efter en så här lång paus tror jag alla är taggade att komma ut och köra så det lär bli åka av, skrattar Pontus.

Rally Estonia körs för tionde gången men gör först nu intåg i VM-serien och gör Estland till den 33:e nationen att stå värd för ett WRC-event. Serviceplatsen är belägen i Tartu, medan merparten av sträckorna är lokaliserade till Otepää, som kallas Estands ”vinterhuvudstad”, i södra delen av landet. Totalt ska 12 specialsträckor på sammanlagt drygt 230 kilometer klaras av under helgen.

Foto: Honza Fronek