Rally

Tidemand vann WRC2 i Rally Mexico

Värmländske rallyesset Pontus Tidemand gillar Mexiko – på tre starter i det mexikanska VM-rallyt har han nu tagit lika många vinster. Han visade sig fullkomligen oslagbar under de tre tävlingsdagarna och kunde tillslut säkra segern i WRC 2 tillsammans med teamet Toksport WRT efter en strålande uppvisning på såväl grusvägar som smala stadsgator.

Foto: Honza Fronek

– Det här var exakt hur vi hoppades och kämpade för att helgen skulle sluta. Men inget kommer gratis i Mexiko och det kan svänga snabbt här så vi tog inget för givet även om vinst var målet. Känslan just nu, den har jag verkligen längtat efter, säger en segerglad Pontus.

Redan från Rally Mexicos första meter stod det klart att Pontus och kartläsaren Patrik Barth ville vara med i leken. De kopplade grepp om ledningen i WRC 2-klassen på torsdagens inledande stadssträckor och höll hårt i den.

Under fredagens långa specialsträckor imponerade de stort när de dominerade klassen och utökade ledningen till närmare en minut. Vid fredagens slut hade de varit snabbast på alla då körda sträckor och toppade både WRC 2-klassen och RC2, eller Rally 2, som samlingskategorin för R5-bilarna kallas.

– Allt funkade perfekt för oss från start, berättar Pontus. Det är lite tricky med däckval, omväxlande grepp och mindre kraft i motorerna på hög höjd, men jag gillar utmaningen i att hitta en bra och snabb rytm trots svårigheterna. Teamet gjorde ett grymt jobb och gav oss en fantastisk bil och vi kunde ladda på utan att ta risker som äventyrade chansen till ett bra resultat. Fredagen var en kanondag och vi kunde köra till oss lite luft ner till andraplatsen så vi hade något att ta av ifall oturen skulle vara framme.

Med en god ledning fanns det ingen anledning att vara våghalsig under lördagen, men de tuffa vägarna kunde ändå ha ställt till det för den svenska duon.

– Vi tog det lite försiktigt i början av dagen eftersom vi nog inte gjorde helt rätt däckval. Vi valde hårda, men skulle nog ha kört på mjuka istället. Vi lyckades ändå öka på vårt försprång, men fick en smygpunka som kostade lite tid, säger Pontus.

På eftermiddagen kom beskedet att man beslutat att tävlingen ska avslutas efter lördagens sista sträcka på grund av det globala utbrottet av COVID-19. Många länders gränser och flygplatser stänger och man vill ge tävlade och team en chans att tryggt ta sig hem i tid. På söndagens program stod endast tre sträckor och med mer än 75% av rallyt genomfört, kan fulla VM-poäng ändå delas ut.

Pontus var snabbast på fem av lördagens nio sträckor och kunde säkert kamma hem segern efter kvällens tre avslutande publiksträckor.

– Det har inte varit lätt, men det är det som gör det intressant. Vi försökte hålla balansen mellan ett hyfsat tempo och att ta det säkra före det osäkra och samtidigt undvika stora stenar. Det är oftast när man slår av på farten och slappnar av som misstagen kommer och vi ville verkligen ta den här segern för teamet. Jag är jättetacksam för att vi fick chansen att köra här, helgen kunde inte ha blivit bättre, konstaterar Pontus.

Med detta vinner alltså Pontus WRC 2-klassen och var också totalsnabbast bland R5-bilarna. Totalt i rallyt slutar han på sjätte plats, vilket är hans bästa resultat någonsin.