Rally

Tidemand satsar högt bland Turkiets bergstoppar

Efter tredjeplatsen i Estland ligger Pontus Tidemand och hans co-driver Patrik Barth tvåa i de totala ställningarna i årets WRC 2-mästerskap – ett väldigt lovande utgångsläge för att fortsätta poängjakten tillsammans med Toksport WRT. Nu är det dock inte hastighet som står i främsta rummet, utan smart körning, när VM-cirkusen når Turkiet.

Foto: @World

– Vi satsar utan tvekan på toppen. Jag har tävlat i Turkiet två gånger tidigare och även om jag vet exakt hur svårt det är, känns det bra att jag har erfarenhet med mig. Dessutom vet jag att Skodan är en stark bil som passar perfekt i ett tufft rally som det här, säger Pontus.

Rally Turkey är en av årets hårdaste utmaningar i VM-serien. Med höga temperaturer, ibland på över 30 grader, och väldigt skrovliga vägar med mycket stora stenar, ställs höga krav på både man och maskin. Bland sydvästra Turkiets berg är det en klok strategi som är det vinnande konceptet snarare än fart.

– Det gäller att undvika problem i den utsträckning det går och att ha lite flyt, förklarar Pontus. Man måste nästan räkna med att åka på någon punktering under tävlingen, men det är samma utmaning för alla. Sträckorna är i stort sett samma som förra året så jag känner att jag har koll på dem och i ett såpass speciellt rally som det här betyder den erfarenheten mycket.

Rallybasen är belägen nära staden Marmaris och tävlingen startar i stadskärnan på fredag eftermiddag för att sen följas av två inledande sträckor. Lördagen är den distansmässigt längsta dagen och är exakt identisk med programmet från 2019, medan det på söndagen är upplagt för en rafflande avslutning med bland annat rallyts längsta sträcka.

Foto: @World