Rallycross

Viktig helg i Riga för Kristoffersson

Inför rond fem och sex av World RX Supercar i Riga har Johan Kristoffersson sjutton poängs ledning i mästerskapstabellen.

Foto: FIA World Rallycross Championship

– Det är många poäng att köra om under helgen och jag hoppas avståndet inte minskar i alla fall, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Tvåfaldige världsmästaren Kristoffersson har inlett comebacksäsongen 2020 på ett imponerande sätt. En seger i Höljes och en i Kouvola samt en tredje- och en fjärdeplats gör totalt 111 poäng efter två intensiva och krävande tävlingshelger, sjutton mer än tvåan Mattias Ekström och 35 fler än trean Niclas Grönholm.

– Jag var rejält sliten efter Finland, racingbakis som vi brukar säga, men under en cykeltur några dagar senare kände jag att suget hade återvänt.

Då vidtog förberedelser av ett exceptionellt slag. Johan har de senaste två veckorna lagt ner ett febrilt arbete för att hitta nycklarna till en felfri körning i Riga med sin Volkswagen Polo R Supercar.

– Jag är ju en riktig analysnörd och den här banan ger hög avkastning om man lyckas med sitt jobb. Kontoret har sett ut som en övervakningscentral, med skärmar, servrar och hårddiskar, konstaterar Kristoffersson med ett skratt.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Det är en väldigt detaljrik bana, med banracingkaraktär och högt grepp, men mer teknisk än till exempel Lohéac. Jag jämför med mig själv och gör en djupare analys av mina konkurrenter. I rallycross har många chaufförer olika bakgrund – rally, racing och renodlade rallycrossförare. Alla har sin ryggmärgskänsla och prioriterar olika. Det gäller att välja det som ger bäst utdelning.

Johan har några fina egna insatser att välja bland i rallycrosshistorien. Bikernieki-banan utanför Riga har en speciell plats i Kristofferssons hjärta. Redan 2016 utmärkte han sig genom att vinna en kvalomgång med rekordstor marginal, hela fem sekunder. Men naturligtvis sticker minnet från 2017 ut, då han säkrade sin första VM-titel efter femte raka segern för säsongen och den sjätte för året. Det var en rekordnotering då, men när Johan vann i Riga 2018 var det hans åttonde seger för säsongen.

– 17 september 2017, dagen då jag säkrade min första VM-titel. Den glömmer man aldrig! Och det var en speciell känsla att komma tillbaka och vinna även 2018.

Teamchefen i Volkswagen Dealerteam BAUHAUS, Tommy Kristoffersson, är väl medveten om att dubbelhelgen i Riga är mycket viktig för mästerskapet. Ett bra resultat kan ge Johan ett oerhört fint slagläge inför de fyra sista deltävlingarna.

– Vi har förstärkt med ännu mer kompetens från Volkswagen Motorsport och åker ner med absolut bästa manskapet som går att få. Där ingår förstås också våra egna gubbar som har gjort ett otroligt jobb så här långt. Det har varit tuffa tävlingshelger hittills, med enormt långa dagar och mycket hårt slit, men vi är redo att gå matchen igen.