Rally

Spännande SM-final väntar i Sandviken

På lördag ska SM i rally avgöras i Sandviken och tävlingen Rally Bilmetro. Fyra sträckor på över sex mil utgör grunden för kampen om SM-medaljerna. I tyngsta klassen, Trimmat 4WD, är kampen om guldet stenhårt mellan dubbla Juniorvärldsmästaren PG Andersson från Årjäng och förra årets EM-bronsmedaljör Mattias Adielsson från Göteborg- först i mål blir Svensk Mästare.

Hampus & Pontus Jakobsson, Svenska Mästare JSM Trimmat 2020. Foto: JCrallypics

– Mattias har sin joker kvar och därför är det först i mål av oss som gäller för att knipa guldet. Vi ska köra för det och har en god känsla med oss sedan sist . Dessutom känner jag att vi har mer kvar att ge, så vi får växla upp tempot ytterligare på lördag, säger P-G.

– Det här blir inte lätt, vi måste åka ifrån en dubbel juniorvärldsmästare för att vinna. Allting måste gå vår väg och marginalerna kommer att vara små. Hade vi inte trott på att vi skulle ha någon chans på guldet hade vi stannat hemma, men vi är övertygade att det kommer gå vägen, säger Adielsson.

Även i klassen Otrimmat 2WD och JSM Otrimmat är det upplagt för ett spännande avgörande om medaljerna, där Pontus Lönnström, Joakim Ellner Landberg och Victor Hansen gör upp om de ädla valörerna. Bäst utgångsläge har Pontus Lönnström från Nora med två segrar, och trots att han missade senaste tävlingen i Linköping när han körde Junior-VM i Estland, så har Pontus avgörandet i egna händer och kan köra hem båda gulden utan att tänka på de andras resultat.

– Det känns lite mer nervöst inför finalen än en vanlig tävling. Det hade vart väldigt kul att ta guld i Junior-SM tre år i rad. Men samtidigt måste allt funka hela tävlingen för det ska gå vägen. De andra i klassen åker fort, och höjer farten för varje tävling, säger Pontus.

I Trimmat 2WD är Patrik Flodin från Ilsbo och Göran Bergsten redan klara mästare efter tre raka segrar, de kör i helgen för att hjälpa Tractive att säkra guldet i Teammästerskapet. Nyköpings Hampus och Pontus Jakobsson är klara mästare i Junior-SM Trimmat och kämpar för ett silver i Trimmat 2WD. Där bakom är det många om budet kring bronsmedaljen, där just nu Johan Green ligger trea i tabellen.

Klar guldmedaljör i klassen 4WD Övriga är Jari Liiten, som i helgen tävlar på hemmaplan i Sandviken och vill avsluta året med ett starkt resultat. Jari utmanas främst av Kristoffer Karlsson, som vann senast i Linköping, och 18-faldiga Svenska Mästaren Mats Jonsson.