Racing

Dahlgren slår varvrekord i hemmakvalet

Robert Dahlgren var överlägsen i STCC TCR Scandinavia-kvalet på sin hemmabana Skellefteå Drivecenter Arena och säkrade två pole positions. Mattias Andersson är ny tvåa i mästerskapet tack vare ett starkt Q2-kval.

Foto: Anders Helgesson

– Jag kände mig riktigt stark, speciellt i Q2 där mitt snabbaste varv verkligen var på gränsen! Ett stort tack till alla i PWR Racing, bilen var helt fantastisk, säger Robert Dahlgren.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren slog sitt eget kvalrekord med två tiondelar i det andra kvalet som ger poäng till mästerskapet.

Han var fyra tiondelar framför Lynk & Co-föraren Mattias Andersson som var näst snabbast och klättrar till andra plats i mästerskapet.

– Det var lite stressigt i första passet då vi fick byta en fälg som skadades. Men en tredjeplats och andraplats är vi mycket nöjda över och framförallt med att kunna klättra till andra plats i mästerskapet. I morgon är siktet på att ta oss om de bilar vi har framför oss, säger Mattias Andersson.

Kågered Racing-föraren Andreas Ahlberg var näst snabbast i första kvalpasset som avgör startordningen till första tävlingen.

– Vi var med riktigt bra i Q1 och kände att jag hade lite mer att ge till Q2. Men tyvärr fick vi inte till det i andra passet och ramlade ner. Men det är helt klart ett steg framåt jämfört med premiären. Nu siktar vi på pallplats imorgon, vi måste försöka vara smarta och ta tre solida placeringar med mycket poäng, säger Andreas Ahlberg.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky hade ett tufft första kvalpass där hon var åttonde snabbast, men lyckades förbättra sig till tredje plats i sista kvalet.

– Jag hade det rätt tufft idag med att hitta rytmen och självförtroende i bilen. Jag fick inte till det i Q1 och började Q2 med att nästan köra av banan. Men vi fick ihop det till slut och tredje plats känns riktigt bra, det ska vi bygga vidare på i morgondagens tävlingar, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Titelrivalerna Oliver Söderström och Tobias Brink hade två tunga kvalpass.

I det första passet tvingades Söderström gå i depå på grund av en brusten drivaxel. Lestrup Racing Team gjorde en fantominsats och lyckades få ut honom på banan innan kvalpassets slut. Dock räckte det endast till sjunde plats i båda kvalpassen.

– Ett sjukt bra jobb av teamet som gjorde att jag kunde ta mig vidare till Q2. Och det varvet fattar jag inte riktigt hur jag lyckades ta mig vidare på, det var bredställ i de flesta kurvorna då jag inte fått upp tempen i bakdäcken. Tyvärr kändes inte bilen bra i Q2 och vi ska analysera detta inför morgondagen för att försöka komma tillbaka i tävlingarna, säger Oliver Söderström.

Tobias Brink lyckades inte ta sig vidare från Q1-passet och kommer att starta från nionde plats i helgens två första tävlingar. Brink Motorsport-föraren rapporterade att han hade tekniska problem under kvalet.

– Det var ett väldigt tungt kval, första gången på ett par år som jag missat Q2. Men vi fick ett problem under passet med motorn som inte gav full effekt. Tyvärr blir det nog ett motorbyte i natt, säger Tobias Brink.

Hugo Nerman, som säkrade en andraplats i premiärhelgens sista tävling, fortsatte sitt starka tempo i Skellefteå-kvalet med femte plats i Q1. Dock gjorde han ett misstag på sitt sista varv, snurrade av banan och skadade fronten på sin Volkswagen Golf GTI TCR.

Skadorna gjorde att han tvingades stå över sista kvalpasset.

Robert Dahlgren leder fortsatt mästerskapet på 65 poäng och är 21 poäng framför Mattias Andersson och 22 poäng framför Oliver Söderström och Tobias Brink som delar tredjeplatsen.