Racing

Ericsson och Hellsten spräckte mästarens segersvit i Carrera Cup

Det blev inga nya fullpoängare för Lukas Sundahl i Västkustloppet i Falkenberg. Hans segersvit bröts och i stället tog Edvin Hellsten och Hampus Ericsson sina första triumfer i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Det gjorde vi bra. Bra teamwork, Edvin, tyckte en leende Hampus Ericsson efteråt. Sundahl, som blev tvåa i det första heatet och bröt det andra, toppar dock fortfarande mästerskapet före Emil Persson.

Hampus Ericsson (t.v.) och Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic

Klassiska Västkustloppet bjöd tuffa förhållanden, flera krascher – och två förstagångssegrare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Först ut var göteborgaren Edvin Hellsten, 24 år, som inte riktigt gått att känna igen i början på säsongen. I Falkenberg vände det. Han kvalade bra vilket gav honom andra startruta i det inledande heatet. En vinstlott skulle det visa sig.

– Jag gjorde en superstart på det torra ytterspåret, tog ledningen och kunde därefter åka mitt eget race. Det gick hur bra som helst, allt var perfekt, allt lirade. Jag har aldrig haft så låg puls och ändå låg jag etta, sa Hellsten och konstaterade samtidigt:

– Superkul att jag fick vinna mitt första race. 

Någon repris blev det inte i det stökiga andraracet. På begagnade regndäck hade han inte en chans att konkurrera, men säkrade ändå en sjätteplats på grund av det stora manfallet i heatet.

Start Race 2. Hampus Ericsson i ledning. Foto: Armin Hadzic

Otur med blött startspår

För 19-årige Hampus Ericsson från Kumla slutade lördagen bättre än den började. Från tredje ruta startade han nämligen på den våta delen på den upptorkande banan i race ett. Det gick inte alls. Ericsson tappade ner till nionde plats innan han började avancera och till slut tog målflagg som fyra med racets snabbaste varv. 

– En fjärdeplats är bra, men med den farten och den startposition vi hade är det inte tillräckligt. Surt. Vi hade bra fart i bilen och fick visa det genom omkörningar men inte riktigt i resultat, sa Ericsson.

Det andra heatet, som avgjordes i regn, startade han utanför Lukas Sundahl i första startled.  

– Jag fick till en helt okey start och var uppe och tittade på Lukas in i första kurvan, men valde att ta det lugnt och backade av.

Bättre tajming

Bakom honom blev det stökigt. Hugo Andersson snurrade efter närkontakt med Edvin Hellsten och blev sedan påkörd av gästföraren Jan Magnussen.

– Jag kunde inget göra, det fanns ingenstans att ta vägen, konstaterade Magnussen som i sin tur blev påkörd av en lika oskyldig Thomas Karlsson.

Med Andersson, Magnussen och Karlsson ute ur leken följde ett omfattande bärgningsarbete och därför beordrade tävlingsledningen omstart.

Då var Ericsson ordentligt på hugget.

– I den andra starten fick jag till en bättre tajming med gasen och kopplingen. Det blev mindre hjulspinn och jag kunde styra in framför Lukas i den första kurvan.

Från ledning var Ericsson aldrig ohotad, även om han brottades med ordentlig överstyrning i slutet av racet.

Snabbt slut

För Lukas Sundahl blev det andra racet kort. Redan i den första kurvan blev han påkörd av Pontus Fredricsson. 

– Mitt fel. Jag såg ingenting och kom med alla fyra däcken upplåsta, medgav Fredricsson.

Sundahl köpte inte riktigt den ursäkten.

– Ser man inget får man ta det lite försiktigt, tyckte han bland annat.

Kollisionen innebar att båda förarna fick bryta. För Sundahl var det första gången sedan säsongen 2017.

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Vill vinna hemma

Emil Persson var den av förarna bakom Hampus Ericsson som fick med sig flest poäng från Falkenberg. Till sina tidigare andraplatser – en i premiären och en i Anderstorp – lade han ytterligare två pallplatser genom att blir trea i det första heatet och tvåa i det andra.

Han befäste därmed sin andraplats bakom Sundahl i mästerskapstabellen och har tydlig kapacitet för mer. 

– Jag får väl sikta på en dubbelseger hemma i Karlskoga i nästa deltävling, sa han och log.

Dubbel för Bergström

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, blev det dubbelseger för Christoffer Bergström, som efter sjätteplatsen totalt i heat ett blev trea i det andra racet. Hans bästa resultat hittills i Porsche Carrera Cup-karriären.

– Jag var på rätt plats vid rätt tillfälle den här helgen, konstaterade Bergström, som genom sin insats även såg till att Sundahl-Pampas Racing (där även Lukas Sundahl ingår) slog vakt om förstaplatsen i teammästerskapet.

I den för helgen något tunna Masters-klassen blev prins Carl Philip tvåa i båda racen. I det andra heatet räckte hans insats dessutom till fjärde plats totalt, vilket är prinsens bästa placering någonsin i mästerskapet. 

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga 20-21 augusti.