Racing

Eriksson fullföljde båda Formel E-racen i New York

Joel Eriksson samlade på sig färsk erfarenhet i Formel E, när han korsade mållinjen i båda helgens två race vid New York City E-Prix.

Foto: ABB FIA Formula E

Eriksson återvände till Formel E med DRAGON / PENSKE AUTOSPORT efter att ha debuterat i mästerskapet med två stabila målgångar vid dubbelhelgen i mexikanska Puebla i förra månaden.

Eriksson fortsatte att bygga på lärdomarna från Mexiko när det elektriska världsmästerskapet slog läger i Red Hook, Brooklyn, och inledde lovande med en stark sjätteplats på den första fria träningen med Manhattans skyline som slående kuliss.

I det första racet för helgen slutade Eriksson sedan på 17:e plats, som bäste DRAGON / PENSKE AUTOSPORT-förare, i det 24 man stora fältet.

Inför söndagens Race 2 hade Eriksson kvalat in på en respektabel 15:e plats, trots problem under den föregående träningen tidigare på morgonen där han bara kunde genomföra ett enda varv på full effekt (250 kW) och därmed trevade delvis i blindo under kvalet.

Väl i racet fanns Eriksson initialt med i ett tätt samlat mittfält, bara några sekunder från det poänggivande topp tio-spannet. Dessvärre kullkastades alla chanser till ett bra resultat när skåningen hamnade i dubbelt trubbel; först i form av en hård påkörning bakifrån där bilens aerodynamiskt betydelsefulla diffuser tog skada, och därefter när han tilldelades en drive-through-bestraffning för ett energirelaterat övertramp orsakat av ett internt tekniskt fel.

Eriksson föll tillbaka genom resultatlistan och klassificerades till slut som 22:a.

– Det har varit en ganska tuff helg med en del tekniska problem, säger Joel Eriksson. Frambromsarna har varit ett bekymmer hela helgen, och sedan rann det andra racet ur händerna på oss när jag blev påkörd bakifrån och skadade diffusern. Dessutom blev det en ganska stor reva i ett av bakdäcken. Trots det kunde vi faktiskt göra några förvånansvärt starka varvtider under den sista fjärdedelen av loppet, så det är något vi tar med oss.

Trots besvikelsen efter Race 2 bär Eriksson ändå med sig en övergripande positiv känsla från helgen i USA, där han alltså fortsatte att samla värdefulla mil med två nya fullbordade racedistanser i kroppen.

– Det har varit grymt att få tävla här i New York, avslutar Joel Eriksson. Det är verkligen imponerande av Formel E att få till ett sådant här race, i den här staden, i en tid när världen trots allt fortsätter att påverkas hårt av pandemin. Det säger verkligen mycket om det här mästerskapet. För egen del är jag här för att se och lära just nu, och det har jag verkligen gjort. Nu har jag kört fyra race och fullföljt allihop, så jag hoppas att jag får chansen att fortsätta bygga på det här snart igen.