Racing

Små kliv framåt för Bäckmans i WTCR

Syskonen Andreas och Jessica Bäckman körde i helgen tredje deltävlingen i VM-serien WTCR – FIA World Touring Car Cup i Spanien. Det visade sig bli en tuff helg för syskonen i den spanska värmen på MotorLand Aragón-banan.

Foto: FIA WTCR – Florent Gooden / DPPI

– Vi tog små steg framåt tillsammans med teamet med bilens inställningar denna helg. Men fortfarande är vi långt ifrån där vi vill vara i resultatlistan, säger Andreas Bäckman.

MotorLand Aragón, även känd som Circuito de Alcañiz, är en racingbana belägen strax utanför Alcañiz i Spanien. Banan byggdes 2007 och designades av bandesignern Hermann Tilke tillsammans med brittiska arkitektfirman Foster and Partners och Formel 1-föraren Pedro de la Rosa. 2010 annonserades det att Aragón fått kontrakt att arrangera MotoGP som har tävlat sedan dess. 2020 var första gången som FIA WTCR arrangerade en tävling på den världskända banan.

Förra helgen, den 9-11 juli, arrangerades WTCR på den spanska banan, och världens främsta elitförare samlades för att göra upp om nya mästerskapspoäng. De svenska landslagsförarna Andreas och Jessica Bäckman från Boden tog plats i startfältet, tävlandes för det italienska teamet Target Competition. Den utmanande banan bjöd på en tävlingshelg med tuffa race, där värmen var en stor utmaning för förarna och ett stort samtalsämne under helgen i depån.

– Det var nästan uppemot 40 grader varmt under helgen, vilket gjorde båda racen väldigt utmanande, då det blir uppemot 60 grader varmt inne i bilarna under ett race, säger Jessica Bäckman.

Tuff helg med en del ljusglimtar
Helgen började tufft för syskonen under träningarna och även under kvalet, där de kvalade in som 17:e och 19:e. Dock fanns det trots det en del positivt att ta med sig från lördagen, då avståndet fram till det snabbaste krympt en del, vilket även visade sig under racen på söndagen. Söndagens två race bjöd på tuffa dueller och omkörningar, där både Andreas och Jessica kände att de kunde hänga med och utmana mer än de senaste två helgerna, speciellt i det andra racet.

– Tuff helg men ändå ett steg i rätt riktning. Vi förbättrade oss mycket från träningarna till kvalet, sedan är vi med lite bättre i racen. Men det är fortfarande något som inte riktigt stämmer, bilen är väldigt svårkörd, vi får helt enkelt inte till bilen som vi vill, men jobbar väldigt hårt för att hitta lösningar till nästa race i italien om drygt tre veckors tid, säger Jessica Bäckman.

Punktering på sista varvet för Andreas
Andreas fick en bra start i Race 2 och körde upp sig till en 14:e plats i inledningen av racet. Dock fick han problem med däcken i andra halvan av racet och tappade mycket fart, som även tyvärr resulterade i en punktering på det sista varvet och var tvungen att bryta loppet.

– Vi tog små steg framåt tillsammans med teamet med bilens inställningar denna helg och vi kunde vara med och köra om placeringar på ett bättre sätt. Speciellt i Race 2 hade jag en bra start och farten att avancera flera placeringar upp till en 14:e plats. Synd att en punktering på sista varvet gjorde att jag var tvungen att bryta och missade poängplaceringen. Fortfarande är vi långt ifrån där vi vill vara i resultatlistan, men vi kämpar vidare tillsammans med teamet för att hitta lösningarna på de inställningsproblemen vi har med bilarna och ser framemot nästa tävling i Italien om två veckor, säger Andreas Bäckman.