Racing

Sundahl först med fyra titlar i Carrera Cup

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Igen! Efter tre imponerande heatsegrar på Rudskogen Motorsenter skrev smålänningen ett stycke svensk racinghistoria genom att som förste förare erövra fyra titlar i det prestigefulla mästerskapet.

– Roligt att lyckas med något ingen gjort tidigare, sa en mycket belåten Sundahl efter deltävlingen i Norge.

Lukas Sundahl med mästarteamet Sundahl racing. Foto: Armin Hadzic

Lukas Sundahl inledde årets säsong på bästa tänkbara sätt. Han vann de fem inledande racen och ryckte åt sig en stor ledning i tabelltoppen. Att den regerande mästaren sedan blev utan seger i nästkommande fyra race spelade mindre roll. Tre andraplatser gjorde att 24-åringen från Växjö behöll sitt grepp om titeln och till deltävlingen i Norge, den femte och näst sista i årets mästerskap, kom han med 43 poängs ledning och en glasklar målsättning att kunna säkra titeln.

Han visade nivån redan i fredagens kval där han säkrade pole position i tävlingens alla tre race.

– Inledningsvis låg allt fokus på kvalet. Där lade vi grunden till den lyckade helgen här i Norge, sa Sundahl som följde upp kvalprestationen med att ta målflagg som segrare i fredagens inledande heat.

På lördagen följde han upp med ytterligare två segrar. Och saken var klar.

– Säsongen har varit fantastiskt bra, men att vinna titeln igen hade inte varit möjligt utan gänget som står bakom mig, säger Lukas och menar såklart människorna i familjeteamet Sundahl Racing där pappa Per är chef.

– Fyra titlar! Det trodde man inte när vi började med det här för några år sedan. Bara att vinna en titel i den här konkurrensen är tufft, sa en lättad och glad Per.

Störst i mästerskapet

Lukas Sundahl debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Två säsonger senare var han med och slogs om titeln men slutade tvåa bakom erfarne Jock Mangs, som vann mästerskapet för tredje gången.

Året därpå inledde Sundahl den segersvit som i lördags ledde honom till den fjärde titeln. Därmed är han störst i den skandinaviska Porsche Carrera Cup-historien, som tog sin början 2004. 

Fram till i lördags delade Sundahl ”titelkampen” med Robin Rudholm (2004, 2010, 2011), Jocke Mangs (2008, 2009, 2017) och Johan Kristoffersson (2012, 2013, 2015). Nu är smålänningen, som fyller 25 år senare i höst, med sina fyra titlar större än alla!

– Förbaskat roligt med tanke på att ingen annan lyckats med det, konstaterar Lukas Sundahl.

Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic

Tufft bakom mästaren

Med Lukas Sundahl klar mästare blir kampen om medaljplatserna bakom honom intressantast i finaltävlingen på Mantorp Park 1-2 oktober. På Rudskogen kopplade Hampus Ericsson ett grepp om andraplatsen.

– Jag har inte så bra koll på tabellen utan fokuserar i stället på att göra så bra resultat som möjligt i racen. Med tanke på att jag inte tävlat här tidigare är jag nöjd med mina tre pallplatser, säger Kumlasonen som noterades för placeringsraden 3-3-2.

Nöjd med sin insats var även göteborgaren Edvin Hellsten som med två andraplatser och en fjärdeplats tog sig förbi Emil Persson och gick upp på bronsplats i tabellen. Men Persson, som efter två fjärdeplatser avslutade med att bli trea, är bara en enda poäng efter.

– Skönt att det blev en pallplats till slut här i Norge. Nu ser jag fram emot Mantorp, där ska vi gasa, sa värmlänningen. 

Jagade svenskarna

Bakom Sundahl, Ericsson, Hellsten och Persson vara det tävlingens gästförare, Simona de Silvestro, som svarade för den starkaste prestationen. Den 33-åriga proffsföraren från Schweiz imponerade verkligen och höll på att ”jaga livet ur” framförallt Hugo Andersson och Patrick Rundquist. Hennes fighter med förarduon i Steber Racing var sevärda.

Simona de Silvestro hade förhoppningar om att erövra någon pallplats i sin Carrera Cup-debut. Nu räckte det inte riktigt, men två femteplatser och en sjätteplacering var ett mer än godkänt facit.

Bergström nära

I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, tog veteranen Lars-Bertil Rantzow två segrar. Den tredje erövrade Christoffer Bergström, som förstärkte sin position som tabelletta.

– Jag hade chans att avgöra mästerskapet till min fördel här, men det ville sig inte riktigt. Jag behöver fem poäng till och de ska jag ta på Mantorp Park, säger Bergström. 

Bakom Bergström tog Thomas Karlsson ett klart grepp om andraplatsen före prins Carl Philip som hade en tuff helg i Norge med två brutna race. 

Annervi vann Sprint Challenge

Även i Porsche Sprint Challenge Scandinavia korades en mästare i Norge. Det var dominanten Marcus Annervi, född 1996 precis som Lukas Sundahl, som säkrade titeln. Efter åtta raka heatsegrar blev han dubbeltvåa bakom Robin Hansson. Det räckte med god marginal för att den första historiska titeln i mästerskapet skulle hamna hos 25-åringen från Halmstad som till nästa säsong tar klivit upp i Porsche Carrera Cup.