Rally

Tidemand tvåa i SM-premiären North Rally Boden

Under helgens SM-premiär sparkade Pontus Tidemand och kartläsaren Morten Erik Abrahamsen igång säsongen i ett djupfryst Boden. Trots ett inte helt problemfritt rally slutade de tvåa och har lagt en lovande grund för en fortsättning.

Foto: Fredrik Värnebjörk

– Med tanke på utmaningen den här helgen är jag nöjd med en andraplats men jag hoppas utmana om segern i nästa tävling, kommenterar Pontus.

För första gången på 38 år fick Norrbotten stå värd för ett SM-rally och omkring 50-talet bilar kom till start i den 30-gradiga kylan. De två första sträckorna, en lite längre och en publiksträcka, kördes redan under fredagskvällen och de tuffa förutsättningarna gjorde sig direkt påminda.

– Snöröken var för mig det största problemet tävlingen igenom, förklarar Pontus. Vi gick ut som femte bil från början, men i det avseendet spelade startpositionen mindre roll eftersom alla efter första bilen hade samma svårighet. Med en sådan kyla står snöröken som virvlar upp mer eller mindre still i luften. Trots startintervallet hann den inte lägga sig, så det var bokstavligen som att köra in i en vit vägg på första sträckan.

Efter en start i motvind bestämde sig Pontus för att attackera rejält på publiksträckan och satte en imponerande snabb tid – 7,7 sekunder före ledande P-G Andersson på en 4,20 km kort och teknisk sträcka.

På lördagen orsakade snöröken fortfarande trubbel, även om utökat startintervall och dagsljus förbättrade situationen något.

– Det var riktigt svårt att se bromspunkter och ingång i svängarna så det gick inte att få till flytet som jag hade velat. På den sjätte sträckan körde vi dessutom in i en snövall vid ett vägbyte och fyllde luftboxen med snö, vilket gjorde att vi tappade effekt på mer eller mindre hela sträckan, säger Pontus.

På rallyts näst sista sträcka var turen äntligen på Pontus sida. Allt klaffade och han kunde ta i och vara snabbast på såväl den näst sista som den sista Powerstage-sträckan och plockar därmed viktiga poäng för mästerskapet utöver den säkrade andraplatsen.

– En kul start på säsongen med fantastiska vintervägar. Det är väldigt skönt att vara med i gamet och jag är tacksam för både min kartläsare och teamets hårda jobb. Med tanke på utmaningen den här helgen är jag absolut nöjd med en andraplats, men med det sagt hoppas jag förstås kunna utmana om segern i nästa tävling. Vi satsar på en helsäsong i SM så går planen i lås har vi ett roligt år att se fram emot, säger Pontus.