Racing

Sveriges största långloppsserie startar på Knutstorp

Helgen 25-27 mars är det dags för Sveriges största serie i långloppsracing, Race4Fun, att dra igång sin säsong på Ring Knutstorp. Premiärhelgen har lockat ett rekordstort startfält på hela 86 team och över 300 förare som gör upp under 8 timmars racing över två dagar.

Foto: Hampus Carlsson/Cars in focus

Helgen startar redan på fredagen med en Track Day eller Test´n Tune, öppen för alla som vill hårdtesta sina bilar inför kommande säsong eller för de som bara vill testa att köra på bana.

Första racet körs på lördagen, när Svenska Skrotbilsklassikern gör årspremiär med sitt 8-timmars race på Knutstorp. Här tävlar hela 46 team, med runt 180 unika förare, i skrotbilar som är 20 år eller äldre. Bilarna ska vara så gott som standard, med modifieringar tillåtna i säkerhetssyfte som att installera en burbåge, eller sätta in säkrare stol och säkerhetsbälten. I klassen tävlar både erfarna team och racerförare, men också rena nybörjare eller företag som gör detta som en kul aktivitet för kunder och anställda. Ute på banan är det hård men fair racing som gäller, där det team som avverkat flest varv under 8 timmar åker hem som vinnare. Att med en skrotbil ta sig genom 8 timmar fullfartsracing utan problem, är den stora utmaningen.

På söndagen körs den första av fem deltävlingar i Race4Fun 8H Cup för 2022. Precis som i Svenska Skrotbilsklassikern är det 8 timmar racing som gäller, där teamet med flest varv tar hem segern. I cupen tävlar man enligt bilar från Klass 2-reglementet. Det är mindre tvåhjulsdrivna racingbilar, eller något trimmade standardbilar med burbågar som är minst 10 år. Premiären har lockat 36 team från hela landet, med såväl några av Sveriges mest meriterade och erfarna långloppsteam, som amatörer som tagit steget upp från Svenska Skrotbilsklassikern.

– Äntligen är det premiär, utan restriktioner, Säger Emil Svensson, Promotor Race4Fun. Det är en härlig känsla att kunna välkomna deltagare, familjer och publik. Vi gjorde ganska stora förändringar på reglementet i Klass 1 för 2022 med idén om att det måste bli ännu enklare att vara med i instegsklassen Svenska Skrotbilsklassikern. Vi har nästan 90 anmälda team till helgens race, helt fantastisk! Tänk vad många människor som är på väg in i svensk motorsport.